Wat kost het om op jezelf te wonen? Hoe zit het met je zorgverzekering en het eigen risico? Wat betekent het als je incassokosten moet betalen? Wie ontvangt de kinderalimentatie vanaf de 18de? En wat moet ik regelen met de Belastingdienst?
Dit zijn vragen van 18-plussers en hun ouders die het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting vaak gesteld krijgt. Antwoorden daarop geeft het instituut in zijn nieuwe uitgave Voor boven de 18.
Zorgverzekering zorgt voor veel vragen
De maand na hun 18de verjaardag moeten jongeren hun eigen zorgverzekering afgesloten hebben. De keuzes die ze daarvoor moeten maken (aanvullend verzekeren of niet, verhoogd eigen risico of niet, restitutie- of naturapolis?) vergen een gedegen voorbereiding en zorgen dan ook regelmatig voor vragen aan het Nibud. In onderzoeken ziet het Nibud ook dat een deel van de jongeren niet weet van hun recht op zorgtoeslag. Maar vooral het (vrijwillig) eigen risico leidt tot problemen, krijgt het Nibud te horen van gemeenten die bij Nibud op zoek gaan naar preventiematerialen om deze problemen bij hun jonge inwoners te voorkomen. Reden voor het budgetinstituut om zijn uitgave Voor boven de 18 te herzien en aan te vullen met uitgebreide informatie over de eigen verantwoordelijkheden bij een zorgverzekering.
Op jezelf wonen, wat kost dat?
Niet alleen de zorgverzekering, maar ook de kosten van zelfstandig wonen zijn regelmatig het gespreksonderwerp van vragende ouders en hun net volwassen kinderen. In eerder onderzoek zag het Nibud dat studenten onderschatten wat studenten daadwerkelijk gemiddeld uitgeven, zowel als ze thuis als op kamers wonen. Daarom heeft het Nibud alle uitgaven waar jongeren mee te maken krijgen bij elkaar gezet. Niet alleen de kosten van een kamer en de internetverbinding, maar ook de kosten om te wassen, te douchen, schoon te maken of het huis in te richten. Zo kunnen de 18-plussers zich voorbereiden op hun (financieel) zelfstandig leven.
Vervallen tegemoetkomingen
Vragen waar ouders mee naar het Nibud komen, gaan vaak over de tegemoetkomingen die ze krijgen. Kinderbijslag, Kindgebonden budget, kinderalimentatie. Allemaal inkomsten die voor ouders wegvallen zodra hun kind 18 wordt. Het Nibud adviseert ouders om zich te verdiepen in de financiële veranderingen. Voor ouders van wie hun werkende zoon of dochter nog thuis woont, kan dit wellicht aanleiding zijn om kostgeld te gaan vragen.
Praktisch en overzichtelijk
Alle informatie staat in een praktische en overzichtelijke gids. De teksten zijn toegankelijk geschreven en vormgegeven zodat het boek voor jongeren laagdrempelig is. Thema’s zijn: zorgverzekering, werken, studeren, wonen, grip op je geld, geld tekort en bijdragen van je ouders. De belangrijkste informatie staat in checklists en jongeren kunnen er meteen mee aan de slag!
Check!
In het boek staan verschillende handige checklists om snel te kunnen scannen wat je echt moet weten als je 18 wordt. De eerste checklist laat zien wat je mag en moet als je 18 bent:
Dit MAG je:
- zelfstandig autorijden
- een telefoonabonnement afsluiten op jouw naam
- stemmen
- alcohol en sigaretten kopen
- zelf contracten en overeenkomsten afsluiten
- rood staan of een lening afsluiten
- toeslagen, zoals de zorgtoeslag, aanvragen met je DigiD
- studiefinanciering aanvragen als je een opleiding volgt
- zelf alimentatie ontvangen
Dit MOET je:
- een zorgverzekering afsluiten
- zelf je betalingsachterstanden, boetes en leningen betalen