Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) en de NVVK maken zich zorgen om het groeiend aantal consumenten dat moeite heeft met het betalen van de rekeningen.
Ruim 30% van de Nederlanders loopt achter met betalingen en ruim 70% van hen heeft meerdere soorten schulden; ze staan niet alleen rood, ook automatische incasso’s worden geweigerd en aanmaningen voor het betalen van de huur of hypotheek vallen op de deurmat. In 2009 was dat nog maar 56%, blijkt uit onderzoek* van het Nibud.
De schulden lopen hierdoor in hoog tempo op en zo worden de betalingsproblemen snel ernstig en complex. Het Nibud en de NVVK hebben daarom hun gezamenlijke website zelfjeschuldenregen.nl vernieuwd met een betaalplan en ingevulde begroting. De organisaties verwachten dat consumenten hierdoor sneller zelf aan de slag gaan met het inlopen van hun betalingsachterstand. Daarmee wordt voorkomen dat mensen zodanig veel schulden oplopen dat ze naar de schuldhulpverlening moeten.
Voorkom stapeling van schulden
Niet alleen het aantal schulden is opgelopen, ook de hoogte van betalingsachterstanden is het afgelopen jaar verdubbeld. In 2010 had nog maar 4% een betalingsachterstand van 10.000 euro of meer. In 2011 was dat al 11% volgens de Monitor Betalingsachterstanden van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
De NVVK en het Nibud merken dat consumenten het moeilijk vinden een uitweg voor hun betalingsachterstanden te vinden. Mensen hopen vaak dat het de volgende maand beter gaat en wachten daardoor te lang met het betalen van alle rekeningen. Door het stappen-plan op www.zelfjeschuldenregelen.nl te doorlopen, krijgt de consument inzicht in zijn totale financiële plaatje. Het vernieuwde stappenplan helpt bij het oplossen van de schulden. Ook adviseert de site bij het opzetten van een regeling met schuldeisers en biedt de site voorbeeldbrieven.
Joke de Kock, voorzitter van de NVVK: “De kracht van zelfjeschuldenregelen.nl is de eenvoud. Met de Quickscan kun je bijvoorbeeld in één oogopslag zien hoe je ervoor staat. De hele website is zeer gebruiksvriendelijk en sluit goed aan bij de behoeften van mensen met betalingsachterstanden.”
Nieuwe schuldenaren
Het Nibud en de NVVK zien dat de afgelopen jaren ook steeds meer hoger opgeleiden en mensen met een behoorlijk inkomen financiële problemen krijgen. Tweeverdieners die door baanverlies in de problemen komen en hypotheekschulden hebben, vormen steeds meer een probleem. Deze groepen zijn gewend om zaken via internet te regelen. Het Nibud en de NVVK verwachten dat zij met het stappenplan van zelfjeschuldenregelen.nl hun betalingsachterstanden kunnen wegwerken.
Bron: Nibud