Nergens in West-Europa is voedsel zo goedkoop als in Nederland.
Hier liggen de prijzen onder het EU-gemiddelde, in andere West-Europese landen is de consument duurder uit. Vooral brood en zuivel zijn in Nederland minder prijzig dan in de rest van de EU. Dat meldt CBS op basis van Europese cijfers.
De Nederlandse winkelprijzen voor voedsel lagen vorig jaar 2 procent onder het gemiddelde in de Europese Unie, terwijl consumenten in de rest van West-Europa juist duurder uit zijn. In Denemarken is eten het duurst van alle EU-landen: voedselprijzen in winkels lagen daar in 2015 bijna 45 procent boven het EU-gemiddelde. Ook de andere Scandinavische landen staan hoog op de ranglijst.
Zwitsers en Noren zijn overigens nog duurder uit. In Zwitserland en Noorwegen, die niet bij de EU horen, liggen de prijzen 73 en 59 procent boven het EU-gemiddelde.
Prijzen in buurlanden relatief hoog
Waar men in Nederland naar EU-maatstaven dus iets goedkoper uit is, zijn consumenten in de omliggende landen als het Verenigd Koninkrijk (11 procent), Frankrijk (9 procent), België (8 procent) en Duitsland (3 procent) juist bovengemiddeld duur uit.
Polen is het goedkoopste land in de EU om boodschappen te doen. Hier lagen de voedselprijzen vorig jaar 37 procent lager dan gemiddeld. In kandidaat-lidstaat Macedonië is voedsel zelfs 42 procent goedkoper.
Alcohol en tabak in Nederland duurder dan EU-gemiddelde
Niet alle voedselproducten in Nederland zijn goedkoper. Wie hier vlees koopt, is bijvoorbeeld 11 procent duurder uit dan gemiddeld in de EU. Zuivel- en graanproducten drukken de Nederlandse voedselprijzen. Deze producten zijn respectievelijk 7 en 10 procent goedkoper.
In 2015 waren zowel tabak (9 procent) als alcoholische dranken (4 procent) hier duurder dan gemiddeld. Tijdens de vorige meting in 2012 lag de prijs van alcohol in Nederland nog iets onder het EU-gemiddelde.
Bron: CBS