Het gebruik van ruwe grondstoffen binnen de Nederlandse economie is in tien jaar tijd met 14 procent afgenomen. De productie in Nederland heeft zich daarmee ontwikkeld richting een zogeheten circulaire economie. Hier staat tegenover dat de ‘voetafdruk’ van Nederland tussen 2010 en 2014 licht is gestegen. Dit betekent dat het grondstofgebruik ten behoeve van Nederlandse consumenten is toegenomen, daarbij rekening houdend met ingevoerde consumentenproducten. Dat meldt CBS.
De Nederlandse overheid heeft de ambitie om in 2030 de helft minder grondstoffen te gebruiken en in 2050 volledig circulair te zijn. De Nederlandse economie zou dan draaien op teruggewonnen grondstoffen en er zouden geen ‘nieuwe’ grondstoffen meer nodig zijn. Er is echter nog geen nationaal of internationaal afgestemd voorstel om de circulaire economie te monitoren. CBS kan wel een aantal indicatoren over de circulaire economie al maken, bijvoorbeeld het grondstofgebruik, de grondstofvoetafdruk en de afvalverwerking. Voor nieuwere delen van de circulaire economie, zoals de deeleconomie, zijn nog geen statistieken beschikbaar. Met de opkomst van websites en apps zoals Marktplaats, Airbnb en Peerby is delen en hergebruik van spullen steeds makkelijker geworden.
Huishoudens geven meer uit aan reparaties en tweedehands spullen
Op sommige terreinen heeft Nederland steeds meer een circulaire economie. Zo worden in de meeste industrietakken vaker herbruikbare grondstoffen ingezet in de productie. Ook gaven huishoudens 52 procent meer uit aan het repareren van spullen en auto’s in 2014 dan in 1996 en is de omzet van kringloopwinkels de afgelopen tien jaar verdubbeld. Ook is de hoeveelheid afval per kilo geproduceerd product tussen 2008 en 2014 afgenomen. Ten slotte wordt in Nederland vergeleken met andere Europese landen veel afval gerecycled, namelijk 80 procent. Dit percentage is overigens sinds 2000 niet meer toegenomen.
Nederland verspilt 38 procent van voedsel
Op andere gebieden is de Nederlandse economie echter nog niet heel circulair. Huishoudens bezitten bijvoorbeeld steeds meer spullen, wat extra ruwe grondstoffen vergt. Ook wordt er hier veel voedsel weggegooid—elke week ruim 2,5 kilo per Nederlander—waarvan 38 procent gezien kan worden als voedselverspilling: vermijdbaar verlies van eetbaar voedsel. Daarnaast gebruikt de chemische sector nog veel fossiele grondstoffen en weinig biomassa. Ten slotte zijn productieprocessen tussen 2008 en 2014 over het algemeen niet efficiënter geworden in hun grondstoffengebruik.
Bron: CBS