Het aantal faillissementen in Nederland is in de eerste helft van 2024 met 35,9 procent gestegen tot een recordaantal van 2.027, blijkt uit cijfers van Altares Dun & Bradstreet. Dit markeert het zevende opeenvolgende kwartaal van stijging, met de handel, bouwnijverheid en financiële dienstverlening als zwaarst getroffen sectoren. Tegelijkertijd steeg de handelsintensiteit in Q2 naar 83,6, met opvallende groei in hotels, detailhandel, en landbouw.

Nederlandse bedrijven dreven intensiever handel in Q2

Na twee opeenvolgende kwartalen van daling in de nationale handel is de handelsintensiteit in het tweede kwartaal van 2024 gestegen naar 83,6, een toename van 1,4 punten ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Deze stijging was zichtbaar in alle sectoren, met de grootste veranderingen in hotels (+5,8), detailhandel (+3,1), restaurants en cafés (+2,8), en landbouw, bosbouw en visserij (+2,8).

Fors meer faillissementen in eerste helft van 2024

In de eerste helft van 2024 zijn er 2.027 bedrijven failliet gegaan. Dat betekent een stijging van 35,9 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar toen er 1.492 faillissementen waren. Dit is het hoogste aantal faillissementen in de eerste zes maanden van een jaar in de afgelopen vijf jaar. De meeste faillissementen vonden plaats in de handel (383), bouwnijverheid (296) en specialistische zakelijke diensten (224).

In het tweede kwartaal van 2024 is het aantal faillissementen voor het zevende kwartaal op rij toegenomen. Het gaat om een toename van 1,1 procent ten opzichte van het vorige kwartaal en komt neer op 1.019 faillissementen. Dit is een stijging van 33,4 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, toen er 764 faillissementen waren. In het tweede kwartaal werden de meeste faillissementen geregistreerd in Zuid-Holland (190), Noord-Holland (187) en Noord-Brabant (181) en werden de sectoren handel (184), bouwnijverheid (148) en financiële dienstverlening (110) het zwaarst getroffen.

Faillissementen nemen verder toe in Q3 en Q4

De economische ontwikkeling van Nederland vertoont pieken en dalen. In de Voorjaarsnota stelde het Ministerie van Financiën de economische groei bij van 1,5 procent procent naar 1,1 procent. In het eerste kwartaal van 2024 kromp de economie nog met 0,5 procent.

“De aanhoudende daling van de Nederlandse export en de afnemende waarde ervan remmen ons herstel. De combinatie van economische groeivertraging, hoge inflatie en rente, beëindiging van overheidssteun en mondiale uitdagingen zorgt voor aanzienlijke financiële druk op bedrijven. Hoewel een toename in faillissementen te verwachten is, blijft het risico relatief beperkt. Dit komt doordat het aantal bedrijven in Nederland over de tijd heen is gegroeid. Wanneer we de faillissementen afzetten tegen het totale aantal bedrijven, zien we dat het risiconiveau nog niet alarmerend is”, zegt Barry de Goeij, senior data scientist bij Altares Dun & Bradstreet.

“Nederland kampt bovendien met stroomnetproblemen, die vooral nieuwe ondernemers raken. Dit belemmert de groei van het Nederlandse bedrijfslandschap, terwijl het aantal faillissementen blijft toenemen. Toch zien we momenteel geen signalen van een explosieve toename van faillissementen”, aldus De Goeij.

Bron: Altares Dun & Bradstreet