De Nederlandse economie groeide in het derde kwartaal van 2024 met 0,8% ten opzichte van het voorgaande kwartaal. ING Research had een stevige groei verwacht, maar de resultaten overtroffen die verwachting door een onverwacht positieve ontwikkeling in de export. Ondanks deze groei rijst de vraag hoe lang de economie positief kan blijven presteren, gezien de wereldwijde onzekerheden.
Breed gedragen groei met consument als aanjager
De economische groei in Nederland was breed gedragen, met alle bestedingscategorieën en bijna alle sectoren die groei lieten zien. De grootste bijdrage kwam van de consument, die meer uitgaf en daadwerkelijk meer kocht. ING Research had voorspeld dat de krimp in de consumptie van huishoudens in het tweede kwartaal tijdelijk zou zijn, en dit bleek correct. Het derde kwartaal kende bijvoorbeeld niet de negatieve invloed van regenval, en de stijgende koopkracht, vooral door stijgende lonen, vertaalde zich in meer aankopen. Wat extra vertrouwen gaf in de koopbereidheid was de stijging in aankopen van duurzame goederen, zoals auto’s. Het aantal nieuwe kentekens lag hoger dan in het voorgaande kwartaal. ING verwacht verdere groei in de consumptie, ondersteund door koopkrachtstijgingen, al is het onzeker in hoeverre de oplopende werkloosheid en een mogelijke toename van spaargedrag de groei kunnen afremmen.
Overheid stimuleert economische groei verder
Ook de overheidsconsumptie nam toe, vergelijkbaar met de consumptie van huishoudens. Dit was zichtbaar in de groei van de werkgelegenheid in de publieke sector, gestimuleerd door budgetverhogingen voor bijvoorbeeld zorg en defensie. Deze trend zal waarschijnlijk doorzetten. Door een enigszins minder krappe arbeidsmarkt kan de (semi)publieke sector mogelijk makkelijker de geplande uitgaven realiseren.
Investeringen ook positief, niet alle seinen op groen
De investeringen stegen eveneens, met een toename in machines, software & databases, R&D en woninginvesteringen. Tegelijkertijd waren er dalingen bij vervoersmiddelen, ICT-apparatuur, commerciële gebouwen en infrastructuur. Deze gemengde signalen, in combinatie met dalend vertrouwen in de industrie, matige exportverwachtingen en onzekerheden rond Amerikaanse handelstarieven en Duitse begrotingsruimte, maken het onwaarschijnlijk dat exportbedrijven hun investeringen op korte termijn zullen verhogen.
Export stijgt, maar exporteurs blijven terughoudend
Ondanks geopolitieke onzekerheden, die de exportvooruitzichten beïnvloeden, steeg de goederenexport licht in het derde kwartaal. Dit was onverwacht, gezien eerdere maandcijfers die negatief leken. De lichte toename in export was een belangrijke factor achter de hogere economische groei dan verwacht. Nederlandse exporteurs gaven echter in oktober aan pessimistischer te zijn over hun concurrentiepositie en buitenlandse omzetverwachtingen. ING Research acht het daarom onwaarschijnlijk dat de economische groei het hoge tempo van de afgelopen twee kwartalen zal volhouden.
Bron: ING Research