Nederland is twee plaatsen gezakt naar de 6de plek in de IMD World Competitiveness Index. Het Zwitserse onderwijs- en onderzoeksinstituut beoordeelt landen op de concurrentiekracht van hun economie. Volgens MKB-Nederland en VNO-NCW is de daling een teken dat Nederland moet blijven werken aan een goed ondernemingsklimaat.
Goed staande gehouden
Nederland houdt zich nog goed staande, terwijl de economie in andere EU-landen als Italië en Duitsland stagneert of een pas op de plaats maakt. Door internationale handel profiteert Nederland van de hogere groei in andere delen van de wereld. Dat is winst die Nederland vast moet zien te houden, verklaren de organisaties. Nederland werd het afgelopen jaar ingehaald door Zwitserland en de Verenigde Arabische Emiraten. Singapore, Hong Kong en de VS vormen nu de top drie in de nieuwe IMD-lijst.
Infra en onderwijs dé aandachtspunten
Volgens MKB-Nederland en VNO-NCW zijn de komende jaren met name het onderwijssysteem en de infrastructuur dé aandachtspunten. Bestaande middelen zijn volgens hen niet voldoende om de kwaliteit van onderwijs, onderzoek en innovatie te garanderen met het oog op onder andere groeiende studentenaantallen. Ook voor investeringen in wegen, klimaat en het openbaar vervoer zijn meer investeringen en slimmer gebruik van privaat kapitaal essentieel om te zorgen dat Nederland straks niet vastloopt en dat het duurzamer wordt, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.
Lastendruk nog hoog
Ten aanzien van de collectieve lasten en belastingdruk scoort Nederland consistent in de achterhoede van de IMD-lijst met alle gevolgen voor de koopkracht van mensen. Als we willen dat mensen netto meer in hun portemonnee overhouden, moeten de lasten omlaag, vinden de ondernemersorganisaties
Bron: MKB-Nederland