Nederland valt positief op in Europa door een laagterecord in faillissementen in 2022. Waar in veel Europese landen meer bedrijven failliet gingen, daalde het aantal in Nederland opnieuw, zo blijkt uit een rapport van Altares Dun & Bradstreet waarin 31 Europese landen onder de loep zijn genomen.

Het aantal faillissementen vertoonde het afgelopen jaar een opvallende daling van 12,4% ten opzichte van 2021. Dit resulteerde in 2022 in het laagste aantal faillissementen in de records gerapporteerd door Altares Dun & Bradstreet: 2.081. Dit wijst op de veerkracht van het Nederlandse bedrijfsleven, maar ook op de impact van de overheidssteun.

Tijdelijke steunmaatregelen effectief

Waar andere Europese landen, zoals Frankrijk (+49,9%), België (+35%) en Spanje (+21%), de faillissementen in 2022 zagen toenemen, wisten Nederlandse bedrijven de trend om te buigen ondanks de uitdagende economische situatie. De uitgebreide overheidssteunmaatregelen blijken effectief; Nederlandse bedrijven hadden baat bij de verschillende steunmaatregelen vanuit de overheid tijdens de pandemie. De tegemoetkoming vaste lasten (TVL), de tijdelijke noodmaatregel overbrugging werkgelegenheid (NOW) en de mogelijkheid tot uitstel van betaling van de algemene belastingen werden verlengd tot april 2022.

Handel en bouw blijven kwetsbaar

Het Centraal Bureau voor de Statistiek bevestigt deze trends met een schatting van een daling van 18% in het aantal faillissementen in 2022, ten opzichte van het voorgaande jaar. Hoewel er aanzienlijke fiscale steun is geboden, blijken sectoren als handel en bouw kwetsbaar. Het aantal faillissementen was het hoogst in de handelssector, gevolgd door de bouw. De detail- en groothandel en de levensmiddelenindustrie werden het zwaarst getroffen door de pandemie en hier werden dan ook de meeste faillissementen aangevraagd.

“We kunnen niet negeren dat de Nederlandse economie voor het tweede kwartaal op rij een krimp heeft laten zien. Onze cijfers rondom handelsintensiteit tussen bedrijven lieten eveneens een kleine daling zien. De faillissementen stegen met 2.4 procent in het tweede kwartaal ten opzichte van het eerste kwartaal.” zegt David Verheecke, Managing Director bij Altares Dun & Bradstreet.

Nog niet terug op het oude niveau

Voor 2023 wordt er een verdere stijging van het aantal faillissementen verwacht. “Met de financiële steunmaatregelen van de overheid is het gelukt om het aantal faillissementen laag te houden, maar er bestaat een risico op een toename met het uitfaseren van de overheidssteun en de stijgende financieringskosten en importprijzen. In combinatie met de hoge inflatie en rentetarieven worden bedrijven geconfronteerd met nieuwe uitdagingen. Ondanks deze vooruitzichten zal het aantal faillissementen nog altijd aanzienlijk lager zijn dan de piek van 9.438 die in 2013 bereikt werd”, vertelt Verheecke.

Bron: Creditexpo.nl