TTIP heeft de potentie voor een verdubbeling van de Nederlandse uitvoer naar de VS. Dit zorgt voor een toename van het bbp met ongeveer 1,7% in 2030. Dit concludeert CPB-onderzoeker Hugo Rojas-Romagosa in een studie naar de mogelijke gevolgen van TTIP voor de Nederlandse economie. Deze studie beperkt zich tot de mogelijke economische effecten van TTIP.
Onder de noemer van TTIP (Transatlantic Trade & Investment Partnership) onderhandelen de Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS) al sinds 2013 over een handelsovereenkomst. Nog niet bekend is of en wanneer de onderhandelingen zullen worden afgerond. Verwacht wordt dat de belangrijkste economische effecten van TTIP het gevolg zijn van afschaffing van de douanerechten en gelijktrekken van regelgeving. De mate waarin de regelgeving gelijk wordt getrokken is onderwerp van de onderhandelingen. De Europese Commissie houdt hierbij wel vast aan haar standaarden die niet onderhandelbaar zijn.
Nederland zal meer profiteren van een nieuw handelsverdrag dan een gemiddelde lidstaat. Door de daling van de tarieven en de non-tarifaire handelsbelemmeringen neemt de Nederlandse export naar de VS in potentie met 95% toe. Dit heeft op termijn een positief effect op het bbp in Nederland van 1,7%, terwijl het bbp van de EU en de VS met ongeveer 1% toeneemt.
TTIP zorgt voor een verschuiving van productie en werkgelegenheid tussen sectoren. De voedselverwerkende industrie en de sector chemie kunnen een toename van productie en werkgelegenheid van ongeveer 5% verwachten. De metaalsector en de transportmiddelenindustrie zullen daarentegen krimpen. Dit blijkt uit analyses met het CPB-model WorldScan dat wordt gebruikt voor de analyse van langetermijnvraagstukken in de internationale economie.
Bron: CPB