• Het aantal Europeanen dat regelmatig gebruikmaakt van een mobiel apparaat voor betalingen is verdrievoudigd sinds 2015 (van 18% naar 54%).
  • 74% van de Nederlandse consumenten is ‘mobiele betaler’ – mensen die hun geld beheren of betalingen uitvoeren via een mobiel apparaat.
  • In de leeftijdsgroep 55-64 jaar neemt het aantal Europese gebruikers van mobiel bankieren het snelst toe.

Volgens de Digital Payments Study van Populus uitgevoerd in opdracht van Visa (2016) is het aantal consumenten dat regelmatig gebruikmaakt van een mobiel apparaat – een smartphone, tablet of wearable – om betalingen uit te voeren het afgelopen jaar verdrievoudigd. 54% van de ondervraagde consumenten maakt regelmatig gebruik van een mobiel apparaat om betalingen te verrichten voor de aankoop van uiteenlopende producten en diensten. Tijdens hetzelfde onderzoek vorig jaar antwoordde slechts 18% van de respondenten bevestigend op de vraag of ze een mobiel apparaat gebruikten om te betalen voor dagelijkse producten en diensten.

Meer dan 36.000 online consumenten in negentien Europese landen namen deel aan het onderzoek, waaruit duidelijk blijkt dat het gebruik van digitale betalingen in de afgelopen twaalf maanden explosief is gestegen. Een jaar geleden gaf 38% van de ondervraagden aan nog nooit betalingen te hebben verricht met een mobiel apparaat en dat ook niet van plan te zijn. Vandaag is dat aantal gedaald tot 12%.

Europese landen met meeste mobiele betalers

Als we kijken naar de tien landen waar mobiele betalingen het vaakst voorkomen, dan kunnen we twee categorieën onderscheiden: opkomende markten zoals Turkije en Roemenië, die de traditionele betaalmethodes links laten liggen en meteen overstappen op nieuwe technologieën; en al ontwikkelde markten – met name de Scandinavische landen – die, elk in hun eigen tempo, de stap zetten naar nieuwe technologieën. In Nederland maakt bijna driekwart (74%) van de ondervraagden gebruik van mobiel betalen. De meerderheid van deze groep gebruikt een mobiel apparaat om geld over te maken naar vrienden en familie (71%), en bijna de helft (48%) gebruikt dat apparaat ook om te betalen voor afhaalmaaltijden.

mobiel-betalen-visa

Ook interessant: mobiele betalers geven aan dat ze via hun apparaat de dagelijkse betalingen uitvoeren, evengoed grote aankopen doen. Een ruim percentage (45%) in Nederland geeft aan ook duurdere aankopen, zoals vakanties en elektronica, te betalen via een mobiel apparaat. Ze gebruiken het apparaat verder voor dagelijkse transacties, zoals het betalen van huishoudelijke rekeningen (56%) en de aankoop van bus- of treintickets (30%).

Mobiel bankieren groeit in populariteit

Het onderzoek toont aan dat ook mobiel bankieren toeneemt in alle leeftijdsgroepen. Voor de eerste keer maakt meer dan de helft van de Europese respondenten in alle leeftijdsgroepen gebruik van mobiel bankieren. De millennials zijn het meest actief, maar ook de andere leeftijdsgroepen blijven niet achter. Het grootste groeipercentage (33%) zien we in de groep van 55-64 jaar. Bij de millennials (18-34 jaar) ligt het groeipercentage op 24%.

mobiel-betalen-naar-leeftijd-visa

Meer dan de helft (52%) van de 55- tot 64-jarigen gebruikt momenteel een mobiel apparaat voor banktransacties. In 2015 gebruikte maar 39% van de respondenten een app voor internetbankieren.

Totaal gezien stijgt het aantal respondenten dat aangeeft gebruik te maken van mobiel bankieren. Het is voor veel mensen ook een manier om de controle te houden over hun uitgaven en financiën: twee vijfde (41%) geeft aan regelmatig online of via een app zijn saldo te controleren.

Daniel van Delft, Country Manager Nederland bij Visa

“Dit onderzoek bevestigt dat digitaal betalen de nieuwe realiteit is. In Nederland en Europa zien we dat allerlei nieuwe betaalmethoden enthousiast worden omarmd. Visa beschouwt smartphones en wearables als het begin van een trend die steeds verder zal doorzetten. Dankzij de miljoenen moderne, connected devices kunnen dagelijkse transacties op een eenvoudige en veilige manier worden geïntegreerd in zo goed als alle technologieën.”

“Zo zijn er recente ontwikkelingen in Europa: in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Zwitserland kwam onlangs Apple Pay op de markt. In Spanje werd Samsung Pay gelanceerd, en in het Verenigd Koninkrijk ook Android Pay. Het nieuwe aanbod concentreert zich rondom ‘draagbaar’ betalen via smartwatches, polsbandjes en zelfs kleding. Het is duidelijk dat deze trend steeds sneller zal evolueren: het stelt consumenten in staat een connected device te kiezen dat helemaal bij hun leefstijl past.”

Contactloos en mobiel betalen gaan hand in hand

Steeds meer mensen kiezen voor digitaal betalen. Deze trend gaat hand in hand met een betere acceptatie van contactloos betalen. Het onderzoek toont aan dat contactloze betalingen vandaag de norm zijn in alle leeftijdsgroepen.

In heel Europa zien we dat consumenten die contactloos betalen meer openstaan voor nieuwe betalingsmethoden dan consumenten die geen gebruik maken van contactloze kaarten. Het onderzoek wijst op de correlatie tussen het gebruik van contactloos betalen en nieuwe betaalmethoden. Gebruikers van een contactloze kaart blijken immers meer geïnteresseerd te zijn in het gebruik van een mobiel apparaat als betaalmiddel in een winkel (52% van de contactloze betalers, tegenover 32% van de consumenten die geen contactloze kaart gebruiken). Ze hebben ook meer interesse in winkelen via een app (49% tegenover 31%) en in mobiele betalingen voor maaltijden (50% tegenover 30%).

Daniel van Delft, Country Manager Nederland bij Visa, voegt daaraan toe:

“Het gebruik van contactloze kaarten is sterk toegenomen en dat heeft belangrijke gevolgen. Het maakt dat de Nederlandse consumenten ook digitaal betalen normaal gaan vinden, ongeacht hun leeftijd. Contactloze kaarten zijn nu bijna alomtegenwoordig, en die trend neemt de weerstand tegen nieuwe betaalmethodes (zoals mobiel betalen) geleidelijk weg.

“Visa streeft voortdurend naar innovatie. We willen steeds meer mensen in staat stellen om veilig en snel te betalen, waar ze maar willen en met ieder device ongeacht het tijdstip en het gebruikte betaalmiddel.”

Over het rapport ‘Digital Payments’

Met ‘gebruikers van mobiel betalen’ worden mensen bedoeld die hun telefoon, tablet of wearable gebruiken om hun geld te beheren of betalingen te doen, hetzij persoonlijk, online of via een app.

Visa vroeg Populus om een onderzoek uit te voeren naar digitaal betalen. Het onderzoek werd uitgevoerd tussen augustus en september 2016 in negentien Europese landen: België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Ierland, Israël, Italië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Slovenië, Spanje, Turkije, Zweden, Zwitserland en het VK. De steekproef telde in totaal 36.843 consumenten, met ongeveer 2000 respondenten per land.

Bron: VISA