‘Het pleidooi van De Nederlandsche Bank begin december dat mkb’ers te veel spaargeld oppotten, is dus volstrekt ongegrond.’ MKB-Nederland voorzitter Jacco Vonhof reageert hiermee op de Financieringsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek die op 28 januari is verschenen.
Daaruit blijkt dat het aantal mkb’ers dat investeert met eigen middelen het afgelopen jaar is gestegen. Ook bevestigt de monitor dat het uitstaande bankkrediet voor het mkb al sinds 2012 krimpt.
Het Nederlandse midden- en kleinbedrijf heeft vergeleken met mkb-bedrijven elders in de eurozone een kleinere kans op bankkrediet en betaalt hogere rentes. Ook onderzoek van het Centraal Planbureau van juni vorig jaar wijst uit dat het Nederlandse mkb minder vaak een lening aanvraagt en dat die leningen ook nog eens vaker worden afgewezen. Dit is moeilijk te verklaren. Het Nederlandse mkb is financieel gezond en Nederlandse banken lenen tegen dezelfde gunstige voorwaarden bij de ECB als andere banken in de Eurozone. De behoefte aan liquiditeit blijft echter onverminderd groot, zo blijkt ook uit de enorme vlucht die factoring heeft genomen. Ondernemers verkopen niet voor niets hun factuur tegen behoorlijke kosten.
‘Hieruit blijkt eens te meer dat ondernemers hun spaargeld hard nodig hebben om te investeren, want banken worden steeds strenger’, aldus Vonhof. Zonder financiering kan het mkb niet groeien en zonder groei van het mkb blijft onze welvaart achter. De Nederlandsche Bank (DNB) concludeerde in december dat het spaaroverschot in het midden- en kleinbedrijf een ‘probleem’ zou zijn en dat fiscale prikkels moeten worden aangepakt. Voorzitter Vonhof bestrijdt deze aanname.
Bron: MKB-Nederland