De MKB’er heeft zelf allerlei mogelijkheden om ervoor te zorgen dat hij z’n geld krijgt. ,,Je moet als ondernemer zelf digitaal behendig worden. En snel. Anders ben je te laat”, zegt econoom en voormalig bewindspersoon Willem Vermeend.

Natuurlijk, MKB’ers hebben te maken met moeizaam betalende debiteuren, en hoge griffierechten. Het midden- en kleinbedrijf lijdt daarnaast onder preferente schuldeisers – waaronder de Staat – die voorrang hebben. Bovendien is het voor het MKB lastig om geld te lenen, ondanks recente nieuwe initiatieven voor kredietverstrekking.

Dat zal econoom Willem Vermeend ook niet ontkennen. Maar, zegt hij een tikje streng, daarin staat het Nederlandse MKB niet alleen. ,,Hun situatie is helemaal niet zo bijzonder in vergelijking met de ons omringende landen.” Waarmee hij maar wil zeggen: Nederlandse MKB’ers zijn niet beklagenswaardiger dan hun collega’s.

Vermeend begrijpt de MKB’ers best. Hij is immers zelf ondernemer. Zoals vrijwel overal in de samenleving, heeft de economische crisis vanaf 2008/2009 er bij de duizenden bedrijven flink ingehakt. ,,Het heeft geleid tot problemen als uitgestelde betalingen. Dan kun je als ondernemer twee dingen doen. Wie denkt ‘ik wil de klant vasthouden’, kan de afweging maken om genoegen te nemen met verlies. Of je kunt erachteraan gaan, wat energie en tijd kost.”

Zijn punt is, Nederlandse MKB’ers kunnen in het voortraject, dus vóórdat de zaken mislopen, nog veel aanpakken om hun eigen situatie te verbeteren. ,,Tal van afspraken worden niet volledig vastgelegd. Er wordt niet goed naar het contract gekeken. Het bewaken van de uitstaande kredieten is bij de gemiddelde ondernemer niet goed geregeld. Het volgen van de bedragen waar je recht op hebt, hebben te weinig MKB’ers op orde.”

‘Het bewaken van de bedragen waar je recht op hebt, hebben te weinig MKB’ers op orde’

Dat is wel te begrijpen, vindt Vermeend: ,,Iedereen vindt administratie bijhouden buitengewoon vervelend.” Toch is het de aangewezen oplossing om te voorkomen dat vorderingen oplopen: ,,Leg het goed vast en hou het in de gaten zodat je er op tijd achteraan gaat. Naarmate een schuld langer open staat of onvoldoende duidelijk is, is de kans dat deze betaald wordt, kleiner.”

Wat zou de overheid moeten doen om het MKB te helpen bij het achter de broek zitten van debiteuren? Daarover kan Vermeend kort zijn: ,,Weinig”. Dat wil zeggen: ,,Ongetwijfeld zou er wetgeving kunnen worden ontwikkeld om MKB’ers meer tegemoet te komen en zijn er veel verbeteringen te bedenken.” Maar dat biedt de ondernemers van nu geen soelaas. ,,Wetgeving veranderen is een langdurig proces. Enige verandering zal dus lang op zich laten wachten en die tijd heb je niet. Ga nu maar uit van de situatie zoals die is en kijk wat je zelf kunt doen.”

Wat zouden MKB’ers dan kunnen doen om hun eigen situatie te verbeteren? Volgens de hoogleraar economie 4.0 zouden veel ondernemers er baat bij hebben als zij meer zouden investeren in ‘slimme’, digitale hulpmiddelen en zich bijscholen in kennis daarvan. ,,Een groot deel van de kleinere bedrijven heeft de bedrijfsvoering nog behoorlijk ouderwets ingericht en is weinig toekomstgericht.

‘Investeer in mobiel internet, in digitaal debiteurenbeheer, in automatiseren’

Investeer in mobiel internet, in digitaal debiteurenbeheer, in mobiel betalingsverkeer.” Er is handige software beschikbaar, er zijn relatief goedkope en handige bewakingsprogramma’s voorhanden waarbij de gebruiker een signaal krijgt als de betalingstermijn van een factuur is verstreken, legt Vermeend uit. ,,Dan kan er actie worden ondernomen, al dan niet digitaal. Nabellen kan altijd nog, maar kost wel veel tijd.”

En tijd, daar draait het vaak om. De gemiddelde MKB’er zegt er niet aan toe te komen om actuele kennis op te doen en zijn bedrijf digitaal op orde te brengen. Hij is bezig met de ondernemen. ,,Dat snap ik, maar doe je het niet, dan haal je het sowieso niet. Je moet openstaan voor nieuwe ontwikkelingen, anders red je het niet. Dan besta je over tien jaar niet meer.”

Zakendoen en ondernemen vergt dat je bijblijft. ,,Een ondernemer is verplicht frequent naar zijn eigen verdienmodel te kijken. Doe dat vandaag nog. Kijk kritisch naar je eigen bedrijf; bestaat dat over één jaar nog? Hoe verdien ik nu mijn geld, hoe doet mijn concurrent het? De wereld gaat nu zo snel, als je twee keer met je ogen knippert dan is het alweer veranderd. Pas je je niet aan, dan zijn je klanten weg.” En om te overleven, zul je als bedrijf nog meer moeten samenwerken, concludeert Vermeend. ,,Digitaliseren, je eigen verdienmodel nakijken en samenwerken – dat zijn de trends die de MKB’er van nu in de gaten moet houden.”

En nu hij toch bezig is, raadt Vermeend MKB’ers aan om vooral over de grens te kijken.,,Ik kom veel in het buitenland en kom daar weinig Nederlandse ondernemers tegen. Dat is raar. Ik snap de huiver wel, maar als je geld wilt verdienen, zul je echt verder moeten kijken. Niet alleen in Europa maar ook naar de opkomende economieën.”

Willem Vermeend was Tweede Kamerlid en voormalig staatssecretaris van Financiën en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hij is deskundig op het gebied van financiën, fiscaliteit en economie. Tegenwoordig is hij internetondernemer en investeerder in tech startups, columnist, veelgevraagd spreker en bijzonder hoogleraar ‘economie 4.0’, aan de Open Universiteit te Heerlen. Het is de nieuwe economie van digitalisering en nieuwe technologie waar ondernemers, en het MKB in het bijzonder, volgens hem op voorbereid moeten zijn.

Meer informatie, zie: smartindustry.info

Dit artikel is eerder verschenen in JUIST een uitgave van gerechtsdeurwaardersorganisatie Flanderijn

Bron: www.flanderijn.nl