“Ondernemers zijn opnieuw de sjaak.” Het kabinetsvoorstel om directeur-grootaandeelhouders (dga’s) die meer dan €500.000 lenen bij hun eigen bedrijf extra te belasten, valt rauw op het dak van ondernemers, zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland vandaag in de Telegraaf.
“Wat een ongelooflijke foute timing en wat een abrupte maatregel. Dit valt rauw op het dak van de ondernemers. Ik snap niet hoe ze dit hebben kunnen bedenken, want de maatregel komt volledig uit de lucht vallen. Het is bovendien helemaal niet duidelijk hoe het voorstel zal uitpakken. Dit is voor mij echt een grote verrassing”, aldus Vonhof. “Ondernemers zijn woedend.”
Extra belastingaanslag
Ondernemers met een schuld bij de eigen bv krijgen binnenkort een extra belastingaanslag op de mat. Het gaat in totaal om 23.000 dga’s die samen een schuld van 30 miljard euro hebben aan hun vennootschappen. Zij gebruiken dit geld onder meer om hun inkomen aan te vullen, maar soms ook om een hypotheek uit eigen middelen te regelen.
Het kabinet verwacht dat de mkb’ers komend jaar snel winst uit hun bedrijf gaan uitkeren om die schulden weer af te lossen. Tot eind 2019 kan dat namelijk nog tegen een belastingtarief van 25 procent, dat loopt daarna op naar uiteindelijk 26,9 procent. Naar verwachting levert dat de schatkist het komende jaar eenmalig 1,8 miljard euro op.
Opnieuw de sjaak
“Ondernemers vinden dat zij nu opnieuw de sjaak zijn”, zegt Vonhof. Het is wel heel toevallig dat het precies een bedrag oplevert van 1,8 miljard euro (hetzelfde bedrag dat de staat misloopt door het afschaffen van de dividendbelasting).
Ondernemers worden volgend jaar ook al geconfronteerd met de verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent. Deze maatregel komt daar nog bovenop. Volgens Vonhof krijgen dga’s ook tegenstrijdige signalen van banken en de overheid. “Als een ondernemer om de tafel gaat met de bank, zegt die dat hij niet te veel winst uit moet keren omdat de solvabiliteit van zijn bedrijf op orde moet blijven. Uitkeren mag vaak niet eens van de bank. Maar de overheid dwingt de bedrijven daar nu juist wel toe.”
Ten koste van investeringen
Veel winst nemen gaat volgens de voorzitter van MKB-Nederland ook ten koste van de investeringsmogelijkheden van een bedrijf. “Het is zonde om geld uit de bedrijven in de staatskas te jagen.” Een euro is volgens hem veel meer waard in een bedrijf – omdat er dan mee geïnvesteerd kan worden – dan wanneer diezelfde euro in de staatskas zit.
In de plannen van de regering valt te lezen dat zij het lenen uit de eigen bv beschouwt als een vorm van ‘belastinguitstel’. Zolang de euro’s uitgeleend zijn in plaats van uitgekeerd als loon of winst, is er namelijk nog geen belasting over geheven. De fiscus houdt er ook al jaren scherp toezicht op dat de hoogte van die leningen niet te ver oploopt.
Te makkelijk over één kam
Dat de overheid op wil treden tegen excessen vindt Vonhof te begrijpen. “Het is natuurlijk een spel tussen fiscus, adviseurs en ondernemers. Ontwijken en ontduiken van belasting moet je ook niet willen. Maar er zijn ook mensen die hiermee keurig hun huis gefinancierd hebben. Ik vind dat het kabinet iedereen te makkelijk over één kam scheert.”
De voorzitter van MKB-Nederland heeft staatssecretaris Menno Snel van Financiën laten weten voorstander te zijn van een brede afbouwregeling voor bestaande gevallen. Voor dga’s met hypotheken uit de eigen bv komt die er volgens de plannen al, maar wat Vonhof betreft mag die breder opgezet worden: “Daar gaan we binnenkort verder over praten.”
Bron: MKB-Nederland