Percentage bedrijven dat maand afsluit met positieve cashflow daalde sterk
Nederlandse mkb-bedrijven realiseerden in januari een gemiddelde omzetgroei van 11,24% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Exact MKB Monitor, die gebaseerd zijn op verwerkte data van 340.000 Nederlandse administraties. Het is een sterke stijging vergeleken met december 2022, toen de gemiddelde omzetgroei slecht 0,44% bedroeg. Het percentage mkb-bedrijven dat de maand met een positieve cashflow afsloot daalde, van zo’n 51% in december, naar 37,56% in januari.
“Op het eerste gezicht was de start van 2023 voor veel Nederlandse mkb-bedrijven goed. In alle sectoren van het mkb nam de omzetgroei toe, in de horeca zelfs met ruim 108%”, vertelt Marcus Schuite, Senior Solution Marketing Manager bij Exact. “Niet geheel verrassend, want vorig jaar was er in januari nog sprake van een lockdown.” De gemiddelde omzetgroei in het mkb bedroeg in januari 11,24% vergeleken met een jaar eerder. Het percentage mkb-bedrijven dat de maand afsloot met een positieve cashflow daalde in januari. Slechts 37,57% van alle mkb’ers kreeg in januari 2022 meer geld binnen dan het uitgaf, terwijl dit in december 2021 nog ruim 51% was. Marcus Schuite vervolgt: “We zien in januari vaak een dip in cashflow. Vermoedelijk omdat ondernemers in januari een aantal jaarlijkse vaste lasten moeten betalen, zoals verzekeringen en belastingen. Het is dus niet direct reden tot zorg, maar naar verhouding was de dip dit jaar wel iets sterker dan andere jaren. Waarschijnlijk het gevolg van inflatie, ook ondernemers hebben de maken met stijgende kosten.”
Betaaltermijn loopt langzaam op
Wat eveneens impact heeft op de cashflow van ondernemers is de betaaltermijn. “We zien dat het aantal dagen dat een mkb-bedrijf moet wachten op een betaling langzaam oploopt. Gemiddeld kreeg een mkb-bedrijf in januari na 31 dagen betaald. Voor ondernemers in de productie was dit zelf 35 dagen”, aldus Marcus Schuite.
Over de MKB monitor
De Exact MKB Monitor is een dashboard met economische indicatoren, gebaseerd op geanonimiseerde data van 340.000 Nederlandse administraties. De cijfers in de monitor worden real-time bijgewerkt en zijn up to date zijn tot drie maanden terug.
Bron: Exact