De afgelopen jaren is het aantal MKB-ondernemers met een melding van een incassozaak fors gestegen. In de periode van 2010 tot en met naar 2012 is sprake van een stijging van maar liefst 85 procent. In 2013 zet deze trend door, aldus juridisch dienstverlener Stichting Achmea Rechtsbijstand.
Penny van der Heijden, gespecialiseerd jurist Civiel bij SAR: ‘De laatste jaren zien we steeds vaker dat ondernemers in het MKB te maken krijgen met betalingsproblemen bij klanten. Dit is een rechtstreeks gevolg van de crisis. Een serieus probleem, want voor veel MKB-bedrijven geldt dat hun voortbestaan afhangt van goed betalingsgedrag van hun klanten. De belangen zijn dus groot. Met de juiste juridische stappen kan een hoop leed worden voorkomen’.
Tips voor MKB’ers
- Stel voordat u aan een opdracht begint, een schriftelijke overeenkomst over het werk op, die u samen met uw opdrachtgever ondertekent. Daarbij is het belangrijk dat u juiste en recente algemene voorwaarden gebruikt. Om daar later een beroep op te kunnen doen moet u die voorwaarden daadwerkelijk overhandigen aan de opdrachtgever. U maakt hierin ook afspraken over de betaling.
- Na uitvoering van het werk stuurt u de nota(‘s) toe zoals afgesproken. In uw nota neemt u de betalingstermijn op.
- Betaalt de opdrachtgever niet binnen de gestelde termijn? Stuur dan direct een herinnering.
- Als dan nog steeds niet wordt betaald, stuurt u een tweede herinnering. In deze herinnering geeft u aan dat als er niet wordt betaald, de vordering wordt verhoogt met de buitengerechtelijke incassokosten en wettelijke rente. De buitengerechtelijke kosten staan vast. In de herinnering moet u de hoogte van de buitengerechtelijke kosten noemen. Kijk hiervoor op het online platform Zelfrechtzaam.
- Blijft de betaling dan nog steeds uit? Dan kunt u een procedure starten tegen de opdrachtgever middels een dagvaarding. Een jurist kan u hiermee helpen.
Ondernemers die op zoek zijn naar juridische hulp kunnen terecht op het online platform Zelfrechtzaam. Hier staan diverse praktijkvoorbeelden, voorbeeldbrieven en antwoorden op veel voorkomende vragen. Het platform Zelfrechtzaam is bereikbaar via de sites van Achmea Rechtsbijstand.
Bron: www.stichtingrechtsbijstand.nl