Nederland is gezakt naar de veertiende plek op de ranglijst van meest concurrerende economieën ter wereld.
Verdere lastenverzwaringen moeten volgens MKB-Nederland en VNO-NCW dus worden voorkomen, omdat die de concurrentiekracht verzwakken. Zij wijzen ook op het belang van structurele hervormingen ter versterking van de Nederlandse economie. Dus moet er tempo worden gehouden in de uitwerking van het Sociaal Akkoord, aldus de ondernemersorganisaties.
Hoge lasten is zwakte
De daling van Nederland ten opzichte van vorig jaar (elfde plek) is voornamelijk het gevolg van de lage groei van de Europese en Nederlandse economie, concluderen de ondernemersorganisaties. Met name op het gebied van de binnenlandse consumptie scoort Nederland laag. Ook beschouwt het IMD World Competitiveness Ranking het hoge niveau van lasten voor burgers en bedrijven als een zwakte van de Nederlandse concurrentiekracht. Volgens MKB-Nederland en VNO-NCW toont dat vooral aan dat verdere lastenverzwaringen moeten worden voorkomen, omdat dit ten koste gaat van de Nederlandse concurrentiepositie.
Duits succes
Veranderende mondiale verhoudingen hebben volgens MKB-Nederland en VNO-NCW de ranglijst sinds 1997, toen Nederland nog vierde stond, ook veranderd. Groeiende economieën als China hebben hun concurrentiepositie de afgelopen jaren hard verbeterd en zijn flink gestegen op de index. Dat Duitsland en Zweden wel een goede positie wisten te behouden, komt omdat zij hun industrie koesterden.
Volgens de ondernemersorganisaties toont het succes van Duitsland het belang van een robuuste maakindustrie aan. En met het topsectorenbeleid, sterk gericht op innovatie, zet Nederland daar stevig op in. MKB-Nederland en VNO-NCW vinden het daarom van groot belang om koers te houden met dit beleid. Verder kan Nederland uit de crisis groeien door in te zetten op groei van de export.
Bron: MKB Nederland