De overheid wil over de rug van ondernemers het specifieke probleem van schijnzelfstandigheid aanpakken. Dat werkt niet.

Dat schrijven VNO-NCW, MKB Nederland en het Platform Zelfstandig Ondernemers (PZO) in een ingezonden stuk in het Financieele Dagblad. De drie organisaties reageren op de discussie die is ontstaan over het kabinetsplan om de zelfstandigenaftrek met 500 miljoen te korten.

De korting op de zelfstandigenaftrek is een afspraak in het regeerakkoord. Hiermee wil het kabinet ook schijnzelfstandigheid aanpakken. Maar zelfstandige ondernemers dreigen daardoor slachtoffer te worden van maatregelen die niet op hen zijn gericht, schrijven VNO-NCW, MKB Nederland en PZO. In de discussie wordt volgens de drie organisaties vergeten dat veel meer ondernemers dan alleen zzp-ers de zelfstandigenaftrek toepassen. Alle eenmanszaken, vennootschappen onder firma en maatschappen worden namelijk getroffen door deze bezuiniging.

Volgens de drie belangenorganisaties is het ook de vraag of de berekening in het FD juist was. In de krant werd becijferd dat ondernemers door de zelfstandigenaftrek een inkomensvoordeel hebben ten opzichte van werknemers. Volgens de cijfers van VNO-NCW, MKB Nederland en PZO zorgt die zelfstandigenaftrek er juist voor dat beide groepen een evenwichtig netto-besteedbaar inkomen hebben. Er is een kleine 10 procent verschil in plaats van 30 procent zoals het FD abusievelijk stelde, berekenden de ondernemers.

Groei komt van ondernemerschap, stellen VNO-NCW, MKB Nederland en PZO. Korten op ondernemersfaciliteiten is volgens hen daarom geen keuze voor groei van de economie maar voor krimp. De drie organisaties vinden dat het kabinet zich beter kan toeleggen op de uitvoering van zijn eigen ‘Actieplan bestrijden van schijnconstructies’. Op gericht beleid dus, in plaats van een blind schot hagel met als gevolg dat het nog moeilijker wordt voor de Nederlandse economie om te groeien, aldus de ondernemingsverenigingen.

Lees hier het ingezonden stuk in het FD

Bron: MKB Nederland