‘Kleine ondernemers en consumenten moeten op een laagdrempelige manier hun recht kunnen blijven halen. Daarom moeten de aangekondigde bezuinigingen op de geschillencommissies worden teruggedraaid en moeten de griffierechten omlaag.’ Dat zegt Michaël van Straalen, voorzitter van MKB-Nederland, vooruitlopend op de behandeling van de Justitiebegroting 2018.
Dankzij de 83 geschillencommissies kent Nederland het beste stelsel van alternatieve geschillenbeslechting ter wereld; laagdrempelig, onafhankelijk en met hoge kwaliteit. Hierdoor wordt de rechtspraak minder belast en weet de consument zich goed beschermd. In de nieuwe begroting draait het ministerie het stelsel van geschillencommissies de ‘nek om’ met een bezuiniging van 1,1 miljoen.
Penny wise and pound foolish
MKB-Nederland en de Consumentenbond trekken samen op om deze bezuiniging terug te draaien. ‘De bezuiniging is penny wise and pound foolish. Het zorgt dat het fundament onder het systeem wordt weggehaald. Het aantal rechtszaken neemt dan toe en de consument, de overheid en ondernemers zijn per saldo duurder uit. Dat moet worden voorkomen,’ aldus Van Straalen.
De toegankelijkheid van het recht wordt volgens MKB-Nederland ook in gevaar gebracht doordat het innen van relatief kleine vorderingen voor ondernemers tegenwoordig bijna niet meer loont. De gang naar de rechter maakt een ondernemer sowieso niet zo maar, maar voor een vordering van € 510,- moet de ondernemer op dit moment € 470,- aan griffierechten betalen. ‘Hierdoor krijgen kwaadwillenden eigenlijk vrij spel, want niemand die de moeite neemt er nog een zaak van te maken. Dit is op termijn funest voor het handelsverkeer en zo winnen de boeven’, aldus Van Straalen.
Nodeloos lang
Tot slot wijst MKB-Nederland in aanloop naar de begrotingsbehandeling op de steeds verder oplopende doorlooptijd bij rechtbanken bij het afronden van faillissementen. Werd in 2013 nog 81 procent van de faillissementszaken binnen drie jaar afgerond, in 2016 was dat teruggelopen naar 72 procent. Terwijl het Rijk zichzelf ten doel heeft gesteld om de 90 procent te halen. “Faillissementszaken moeten niet nodeloos lang duren voor schuldeisers en schuldenaren. Mensen moeten zo snel mogelijk weer perspectief hebben”, aldus de MKB-Nederland voorzitter.
Bron: MKB-Nederland