Door de hoogconjunctuur moet de aandacht voor het bestrijden van regeldruk en oneerlijke concurrentie niet verslappen. Dat zei directeur Leendert-Jan Visser van MKB-Nederland donderdag 6 september na afloop van een werkbezoek aan twee hotelbedrijven in Noord-Holland. De dominantie van reserveringsplatforms vraagt volgens hem gelijkere wetgeving binnen de Europese grenzen.

Een vloer in de hotelkeuken die glad moet zijn omwille van de hygiëne, terwijl omwille van de veiligheid juist een stroeve vloer wordt voorgeschreven. Een klassiek voorbeeld, maar nog steeds de praktijk. MKB-Nederland strijdt voor het verder uitdunnen van onnodige regelgeving, ook op lokaal niveau. “De landelijke MKB-toets waar wij zo hard voor geknokt hebben is er gekomen, ook gemeenten zelf kunnen hun plannen kunnen toetsen aan de praktijk van ondernemers.”

Creatieve oplossingen

Breed ervaren problemen zoals het vinden van geschikt personeel dwingt tot soms creatieve oplossingen. “Het is belangrijk dat in nieuwe wetgeving die ruimte er ook komt”, zegt Visser. Het imago van werken in de horeca kan ook beter, erkent hotelondernemer Rein Pastoor van Golden Tulip in Alkmaar.

De machtige positie van online reserveringsplatforms is een toenemend probleem. “Tal van collega’s hebben er last van, anderen zoals wij niet”, zegt ondernemer Mike Bosman van onder meer Hotel Blooming in Bergen, Noord-Holland. Feit blijft dat de kosten steeds hoger worden en de afhankelijkheid erg groot. “Zonder de platforms opereren is geen optie meer, maar er zit nu teveel een monopolie op,” zeggen zowel Bosman als Pastoor.

Niet ten koste van concurrentiepositie

MKB-Nederland ondersteunt Koninklijke Horeca Nederland in het standpunt dat pariteitsclausules, bepalingen die deelnemende ondernemers dwingen uitsluitend via zo’n platform de laagste prijs te vragen, niet ten koste mogen gaan van de concurrentiepositie van individuele ondernemers. Visser: “In omliggende Europese landen zijn die bepalingen inmiddels verboden, ik ga dit aankaarten bij de staatssecretaris van Economische Zaken.”

Bron: MKB-Nederland