Een leven lang (bij)scholing over digitale vaardigheden en techniek, wereldwijd toegankelijk en snel internet en internationaal op elkaar afgestemde technologie. Dat zijn de afspraken die vertegenwoordigers van de twintig grootste economieën, waaronder minister Kamp van Economische Zaken, vandaag in het Duitse Düsseldorf hebben gemaakt. Met een gezamenlijke beleidsagenda willen de G20-landen een sterkere wereldwijde digitale markt creëren.

Minister Kamp: “Nederlandse bedrijven en consumenten profiteren al volop van digitalisering. Mede, omdat in Nederland de toegang tot internet van wereldklasse is. De afspraken van vandaag zorgen ervoor dat andere landen hun digitale economie ook beter organiseren en internationaal harmoniseren. Daarvan kunnen Nederlandse bedrijven profiteren. Ze hebben immers veel kennis van digitalisering en kunnen hun aantrekkelijke diensten en producten dan gemakkelijker en op meer buitenlandse markten aanbieden. Ons land kan zo ook bijdragen aan wereldwijde maatschappelijke opgaves op het gebied van bijvoorbeeld gezondheidszorg en vergrijzing.”

Nederland is mondiaal de zeventiende economie en wordt normaal gesproken in de G20 vertegenwoordigd door de Europese Unie. Op uitnodiging van de huidige G20-voorzitter, de Duitse bondskanselier Merkel, is Nederland in 2017 als gastdeelnemer toegevoegd aan de bijeenkomsten.

Nederland sterk op het gebied van digitale economie

Nederland staat er internationaal goed voor als het gaat om digitale economie. De Europese Unie heeft afgelopen maand bekend gemaakt dat Nederland, Denemarken, Finland en Zweden de vier best presterende landen zijn in de zogenoemde Digital Economy and Society Index.

Nederland heeft zelfs een mondiale koppositie als het gaat om de beschikbaarheid en snelheid van draadloze communicatiestandaarden zoals Wi-Fi en 4G. Nederland behoort als enige Europese land zowel qua dekking als qua snelheid van mobiel internet (4G) tot de top-tien van de wereld. Uit onderzoek in opdracht van de Europese Commissie blijkt dat Nederland een 4G-dekking van ruim 99% kent.

Bron: www.rijksoverheid.nl