Banken zorgen dat hun klanten met onmiddellijke ingang minder vaak hun pincode op een betaalautomaat moeten intikken bij contactloos betalen met een bankpas.

Bij kleine contactloze betalingen tot en met 25 euro hoeven klanten in winkels de betaalautomaat vrijwel niet meer aan te raken. De banken nemen dit initiatief zolang er bijzondere maatregelen nodig zijn om de verspreiding van het nieuwe coronavirus in te dammen.

Cumulatieve limiet

De zogeheten cumulatieve limiet voor contactloos betalen met een bankpas wordt verhoogd van 50 euro naar 100 euro. Pashouders moesten bij contactloos betalen van een bedrag t/m 25 euro regelmatig alsnog hun bankpas in de automaat steken en hun pincode intikken. Dat is vanaf nu vrijwel niet meer nodig.

Contactloos

“Wij roepen de klanten van supermarkten en andere winkels op om vooral zoveel mogelijk contactloos te pinnen,” zegt René Roorda, algemeen directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. “Wij zijn daarom blij met dit snelle initiatief van de banken. Dit is in het belang van onze klanten én onze medewerkers.”

Beschermd tegen misbruik

Ook Cees van Tiggelen, vertegenwoordiger van diverse ouderenorganisaties, steunt de verhoging: “Hoe makkelijker senioren onder deze omstandigheden aan de kassa contactloos kunnen betalen, hoe beter. Bankklanten blijven goed beschermd tegen misbruik van contactloze betaalpassen. Dat is dus geen belemmering om contactloos te pinnen.”

Bij contactloze betalingen boven 25 euro met een bankpas moeten pashouders voorlopig nog wel hun pincode intikken.

Pas op voor oplichters!

Voor deze verhoging van de cumulatieve limiet voor contactloos betalen hoeven consumenten én winkeliers zelf helemaal niets te doen! Het werkt volledig automatisch voor alle bestaande bankpassen en betaalautomaten. Banken gaan hierover dus ook geen ongevraagde berichten sturen of hun klanten bellen. Laat je niet misleiden door oplichters en fraudeurs die misbruik maken van de omstandigheden rond het nieuwe coronavirus (COVID-19) om valse e-mails, sms-berichten en brieven te sturen en mensen op te bellen.

Bron: Betaalvereniging Nederland