Ruim een derde (36%) vreest voor de dag dat we in totale black-out belanden door uitval van digitale systemen
Een ruime meerderheid (65%) van de Nederlanders vindt het gevaarlijk alleen te vertrouwen op technologie; zij vinden dat je een offline optie moet hebben voor alles. Daarnaast is twee derde (64%) zich ervan bewust dat slimme apparaten, zoals smartphones, computers of smart home apparaten, kunnen meeluisteren en informatie van ze kunnen stelen. Ook is de helft (51%) op de hoede dat deze slimme apparaten persoonlijke data gebruiken en beveiligt ze daarom extra goed. Dit blijkt uit onderzoek van Strict, onder ruim 1.000 Nederlanders.
Zorgen over technologiegebruik
Nederlanders maken veel gebruik van slimme apparaten in het dagelijks leven. Bijna de helft (47%) besteedt hier drie tot zes uur per dag tijd aan. Het kan voorkomen dat deze apparaten niet goed meer werken. In dit geval is de grootste zorg het verlies van toegang tot financiële diensten (61%). Gevolgd door het stoppen van voorzieningen zoals water en elektriciteit (60%), het uitvallen van communicatiediensten (59%) en eventuele veiligheids- en gezondheidsproblemen (45%). Deze zorgen leiden ertoe dat meer dan de helft (58%) vreest voor grote maatschappelijke onrust bij digitale uitval, omdat mensen niet in staat zijn om snel informatie te krijgen of om hulpbronnen in te schakelen.
Generatiekloof
Om dergelijke zorgen te voorkomen worden er al verschillende maatregelen genomen. Vier op de tien (39%) Nederlanders zorgen ervoor dat ze altijd contant geld in huis hebben en ruim een derde (35%) zorgt voor noodvoorzieningen thuis, zoals voldoende water- en voedselopslag, een medicijnvoorraad of noodverlichting. Vooral 55-plussers zijn goed voorbereid. 46 procent heeft contant geld in huis en 41 procent zorgt voor noodvoorzieningen. Dit in tegenstelling tot Nederlanders onder de 35 jaar. Slechts 29 procent van hen heeft contant geld in huis en 28 procent heeft aan noodvoorzieningen gedacht.
Niet alleen op gebied van maatregelen nemen zien we verschillen in generaties. Een grote meerderheid (70%) van de Nederlanders maakt zich ook zorgen dat er een grote digitale kloof ontstaat tussen verschillende generaties. De grootste zorg zit erin dat de oudere generatie niet meer mee kan komen met alle technologische vernieuwingen. Zeven op de tien (68%) 55-plussers vindt dit zorgwekkend, evenals de helft (50%) van de Nederlanders van 35 jaar of jonger.
Kor Gerritsma, Strategie Consultant bij Strict, zegt: “Het is duidelijk dat Nederlanders alsmaar bewuster worden van de risico’s die gepaard gaan met de afhankelijkheid van technologie. Zo zie je ook dat steeds meer mensen voorzorgsmaatregelen nemen om zich te beschermen tegen mogelijke uitvallen van technologische systemen in de samenleving. Dit benadrukt niet alleen het belang van veiligheid en privacy, maar ook de noodzaak om offline alternatieven beschikbaar te houden. Ook zien we een groot verschil in generaties. Waar de oudere generatie meer terugvalt op offline maatregelen, zien we dit minder vaak terug bij de jongere generatie. Het is essentieel dat we aandacht blijven besteden aan deze verschillen en zorgen dat iedereen, ongeacht leeftijd, zich veilig voelt in een wereld die steeds digitaler wordt.”
Bron: Strict