De verhuurderheffing komt steeds verder onder druk te staan. Tijdens het debat over het woningtekort bleek dat een meerderheid van de Tweede Kamer inmiddels voor afschaffing is. Ook lijkt er een meerderheid te zijn voor afschaffing van de markttoets. Minister van Veldhoven (Wonen) liet weten ‘de verhuurderheffing als een onderwerp voor de volgende kabinetsformatie te zien’.

Verschillende partijen lieten de verhuurderheffing terugkomen tijdens het debat van woensdag 19 februari 2020. Ook coalitiepartij CDA sprak zich nu uit tegen de belasting voor corporaties.

Verhuurderheffing naar volgend kabinet

Een meerderheid wil er van af om woningcorporaties meer financiële armslag te geven voor investeringen in woningbouw en andere maatschappelijke opgaven. Minister van Veldhoven gaf direct aan dat zij eerst de resultaten van het onderzoek naar opgaven en middelen afwacht. Van Veldhoven ziet de verhuurderheffing als een vraagstuk voor een volgend kabinet. Krol van 50PLUS vond dat het kabinet dan in ieder geval de mogelijkheid moet onderzoeken om de verhuurderheffing snel te verlagen. Al voor dit debat spraken ook GroenLinks, PvdA, ChristenUnie, SP en de PVV zich uit tegen de heffing – samen met het CDA en 50Plus goed voor 85 zetels.

Markttoets afschaffen

PvdA, GL, SP, DENK, 50PLUS, PvdD pleitten daarnaast voor afschaffing van de markttoets zodat corporaties makkelijker kunnen bouwen voor mensen met een middeninkomen. CDA en CU deden dit eerder ook al. Er liggen nu plannen om de markttoets te vervangen door een marktverkenning. De minister heeft de Kamer toegezegd meer informatie daarover toe te sturen.

Terugkeer VROM

Het CDA stelde voor om het Rijk weer meer invloed te geven in de woningbouw. Dat kan door het vroegere ministerie voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) nieuw leven in te blazen. ‘Met een eigen Rijksplanologische Dienst en een minister die echt het heft in handen kan nemen’, aldus CDA-Kamerlid Ronnes.

Leefbaarheid

Partijen uitten hun zorgen over de leefbaarheid in de wijken en vroegen om extra aandacht hiervoor in de nieuwe Woningwet. De minister deelde deze zorg en noemde daarbij het rapport Veerkracht in het corporatiebezit, dat Aedes onlangs uitbracht.

Ouderen

Onder andere 50PLUS en CU willen zoeken naar tussenvormen van woningen voor ouderen. Hieraan zijn extra kosten verbonden. Het kabinet kan corporaties die bouwen voor ouderen tegemoet komen door voor deze woningen een korting op de verhuurdersheffing te geven.

Meer nieuwbouw

De komende jaren moet er vooral gebouwd worden, daar is de volledige Kamer het over eens. Jaarlijks moeten er 75.000 woningen bij komen, staat in de Nationale Woonagenda (mei 2018). Het is twijfelachtig of dat aantal de komende jaren gehaald wordt en of dat überhaupt genoeg is. De minister toonde zich eerder kritisch over het aantal nieuwbouwwoningen dat corporaties op het moment realiseren, terwijl het geld er wel voor is gereserveerd.

Kabinet heeft sleutel in handen

Het kabinet zit zelf aan de knoppen, stelde Aedes in een brief aan de Tweede Kamer, voorafgaand aan het debat. De miljarden belasting die corporaties de afgelopen jaren extra hebben betaald, kunnen ze beter inzetten voor de bouw van sociale huurwoningen. Mensen en gezinnen met een bescheiden of middeninkomen zitten daar met smart op te wachten.

Op dinsdag 3 maart stemt de Tweede Kamer over de moties die tijdens dit debat zijn ingebracht en aangenomen.

Bron: Aedes