Als woordvoerder bij het Nibud merk je al snel wat de nieuwe trend is. Sinds een paar maanden is dat dus leasen.
Vrijwel iedere week heb ik wel een journalist aan de lijn die wil weten wat het Nibud vindt van deze nieuwe trend voor consumenten. En dat komt omdat de commercie het leasen van allerhande producten aan consumenten helemaal heeft ontdekt.
Dat klinkt aantrekkelijk
Kon je voorheen alleen een auto leasen, nu kun je ook je fiets of je zonnepanelen leasen. En het klinkt heel aantrekkelijk: voor 15 euro per maand heb je altijd een goed werkende fiets.
Maar als je dat doorrekent, ben je in een jaar tijd 180 euro kwijt. En in twee jaar tijd dus 360 euro.
Nu heb ik zelf twee jaar geleden een tweedehands fiets van 120 euro gekocht, die nog altijd soepeltjes rijdt. Ik ben de afgelopen 2 jaar twee keer bij de fietsenmaker geweest. Zelf repareren kan natuurlijk ook, maar omdat ik superonhandig ben, ging ik toch met een lekke band en een rammeltje aan de versnelling naar de werkplaats. Bij elkaar kostte dat 50 euro. Ik ben dus in twee jaar tijd 170 euro kwijt aan mijn fiets.
Kleine lettertjes
De lease-fiets klinkt heel aantrekkelijk, maar als je de kleine lettertjes leest, wordt het toch wat minder aantrekkelijk.
Als je fiets wordt gestolen kost je dat 40 euro, als hij niet op slot stond zelfs 100 euro. Het voordeel van de leasefiets is dat als de fiets kapot is, deze binnen twaalf uur wordt gerepareerd of je krijgt een nieuwe.
Maar in Utrecht zijn allerlei verschillende fietsenwinkels waar je óók binnen twaalf uur geholpen wordt of een nieuwe (tweedehands) fiets kunt aanschaffen. En wat dacht je van marktplaats waar je ook een breed aanbod aan tweedehands fietsen kunt vinden.
En zo is dat eigenlijk met alle lease-producten.
Vaak duurder dan kopen
Het klinkt aantrekkelijk, maar doorgaans is leasen (veel) duurder dan zelf aanschaffen en onderhoudskosten betalen. Je kunt dan immers ook nog zelf bepalen hoe, wanneer en door wie je het onderhoud laat doen.
In feite ga je met leasen een lening aan, met alle risico’s van dien:
- je verplicht je aan een maandelijks vaste uitgave,
- waarvan je je moet afvragen of je die vaste uitgave, kan en wil betalen,
- wat gebeurt er als het product gestolen wordt of kapot gaat, of als jij van het abonnement af wilt?
Je betaalt voor het ogenschijnlijke gemak, waarvan de vraag is of je dat gemak niet op een veel goedkopere manier kunt aanschaffen….
Zie ook : Leasefietsen in Utrecht: “Heb al veel fietsen versleten” (RTV Utrecht)
Bron: Nibud