Bij het afsluiten van een nieuwe woninghypotheek bij Nederlandse banken kiezen Nederlandse huishoudens steeds vaker voor een langere rentevaste periode, mogelijk onder meer gedreven door de gedaalde rentestanden.
In maart 2016 koos de meerderheid van de Nederlandse huishoudens (52%) bij een nieuwe hypotheek, inclusief heronderhandelingen, voor een rentevaste periode tussen de vijf en tien jaar. Een minder grote groep, 20,5 procent, gaf de voorkeur aan een rentevaste periode van langer dan tien jaar. De rest van de nieuwe hypotheken werd afgesloten met een rentevaste periode tot één jaar (15%) of tussen de één en vijf jaar (12,5%).
Over de jaren heen is de rentevaste periode die Nederlandse huishoudens kiezen steeds langer geworden. Niet alleen kozen de Nederlandse huishoudens in 2015 (16%) vaker dan in 2014 (6%) voor een rentevaste periode van langer dan tien jaar, ook het aantal nieuwe woninghypotheken dat werd afgesloten met een rentevaste periode van vijf tot tien jaar is in die periode gegroeid van 39 naar 52 procent.
Huishoudens in het eurogebied hebben al een geruimere tijd een voorkeur voor een langere rentevaste periode bij een nieuwe woninghypotheek dan Nederlandse huishoudens. Bijna de helft van de huishoudens in het eurogebied koos in 2015 voor een rentevaste periode van tien jaar of langer (47%). 22 procent had de voorkeur voor een rentevaste periode tussen de vijf en tien jaar. Tien procent opteerde voor een rentevaste periode tussen de één en vijf jaar en 21 procent koos voor een rentevaste periode tot één jaar.
Rente per rentevaste periode in Nederland en het eurogebied
In maart 2016 bedroeg de omvang van de hypotheken van Nederlandse huishoudens bij Nederlandse banken EUR 517,6 miljard. In diezelfde maand werd bijna EUR 10 miljard aan nieuwe hypotheken verstrekt. De rente op deze nieuwe hypotheken bedroeg gemiddeld 2,69 procent .
In het eurogebied lag de gemiddelde rente voor een nieuwe woninghypotheek in februari op 2,22 procent, zo’n 55 basispunten lager dan in Nederland (2,77%). Kijkend naar de rente per rentevaste periode is te zien dat Nederland en het eurogebied wat betreft de rente voor een nieuwe woninghypotheek met een langere looptijd, dichter bij elkaar komen te liggen. Waar de rente voor een rentevaste periode van langer dan tien jaar in februari 2014 in het eurogebied nog gemiddeld 1,4 procentpunt lager lag dan in Nederland, is dit verschil in februari 2016 nog 0,8 procentpunt. Net als de voorkeur voor langere rentevaste perioden, komt ook de rente voor langere rentevaste perioden in Nederland steeds dichterbij die in het eurogebied.
Bron: De Nederlandse Bank