Grote bedrijven moeten rente gaan betalen als ze na zestig dagen de rekening aan een leverancier uit het midden- en kleinbedrijf (MKB) nog niet hebben betaald. CDA Tweede Kamerleden Pieter Omtzigt en Agnes Mulder presenteren dit plan samen met Hans Biesheuvel van ondernemersorganisatie ONL.

Hans Biesheuvel: “Het voorstel is een effectieve en eenvoudige manier om te zorgen dat MKB-ondernemers gewoon op tijd betaald krijgen. Leverancierskrediet hoort niet gratis te zijn en zeker niet te worden afgedwongen. Op tijd betalen is een principe van verantwoord ondernemen.”

Het komt vaak voor dat grote bedrijven de betalingstermijn van zestig dagen overschrijden, dat is een groot probleem voor MKB-bedrijven. De jaarlijkse kosten van achterstallige betalingen worden geraamd op 2,5 miljard euro.

Pieter Omtzigt: “Het afwentelen van de kosten op het MKB is slecht voor de Nederlandse economie als geheel. Het MKB heeft meer moeite om zich te financieren ten opzichte van het grootbedrijf. Vooral werkkapitaal is lastig te financieren. Late betalingen hebben een keteneffect en zetten de liquiditeitspositie van het MKB verder onder spanning.”

Grote ondernemingen rekken de betalingstermijnen vaak bewust, omdat ze dan minder krediet van de bank nodig hebben. Het midden- en kleinbedrijf heeft hierdoor echter minder kapitaal om te investeren in groei en innovatie. Kleinere bedrijven durven grote opdrachtgevers vaak niet aan te spreken op betalingsachterstanden uit angst de klant kwijt te raken.

Agnes Mulder: “Het MKB is afhankelijk van opdrachten van grote ondernemingen. Het is niet in staat om bij overeenkomsten met grote bedrijven haar recht op een normale leveringstermijn af te dwingen. Het laten betalen van rente na zestig dagen is een effectieve en eenvoudige manier om de financiële prikkel weg te nemen bij de grote bedrijven om te laat te betalen.”

Bron: CDA.nl