Ruim een kwart (25.8%) van de Nederlandse facturen in het bedrijfsleven wordt niet op tijd betaald. Dat zegt bedrijfsdataspecialist Altares Dun & Bradstreet op basis van onderzoek onder ruim 300.000 bedrijven in Nederland. Bij grote bedrijven gaat het, het vaakst mis. Slechts 36 procent van de grootste ondernemingen betaalt op tijd, tegenover 78 procent van de kleinste organisaties.
Altares Dun & Bradstreet deed onderzoek naar zakelijke betalingen in 14 Europese landen. Denemarken is het braafste jongetje van de klas: daar betaalt 90 procent van de bedrijven op tijd zijn facturen. In Ierland wachten ondernemers het langst op hun geld. Daar boekt nog geen derde (32.7 procent) van de bedrijven binnen de afgesproken termijn de betaling over.
Hardste stijger
In 2019 betaalde nog maar 69 procent van de Nederlandse bedrijven ‘op tijd’ – 5 procent minder dan nu. Nederland is daarmee de hardste stijger in Altares Dun & Bradstreet’s overzicht. Ook buurland België is stipter geworden, met een stijging van 4.2 procent. Toch is daar nog veel winst te behalen: nog niet de helft (44%) van de bedrijven betaalt daar op tijd zijn rekeningen.
Grote en kleine ondernemingen
Er is op Europese schaal een groot verschil zichtbaar tussen het betaalgedrag van grote en kleine ondernemingen. Grote ondernemers overschrijden vaker de betalingstermijn dan kleine, en nergens is dat verschil groter dan in Nederland. Hier betaalt slechts 35.9 procent van de grootste organisaties binnen de afgesproken termijn. Ter vergelijking: in koploper Denemarken is dat nog altijd 83.2 procent.
Joris Peeters, Chief Data Scientist bij Altares Dun & Bradstreet: “Grote bedrijven konden traditioneel vaak langere betaaltermijnen bedingen bij hun leveranciers, zeker tegenover het MKB. Sinds juli pakt de wetgeving de oplopende betaaltermijn aan, met als doel facturen standaard binnen 30 dagen betaald te krijgen. Dit moet de liquiditeit in het bedrijfsleven verbeteren, en dat zorgt over het algemeen voor een gezonder ondernemingsklimaat en méér investeringen”.
Donwload hier het hele rapport.
Bron: Creditexpo.nl