De wereldwijde durfinvesteringen in startups zijn vorig jaar fors toegenomen vergeleken met 2016. In 2017 werd voor een totaal bedrag van $ 155 miljard in startups geïnvesteerd, een stijging van ruim 10% ten opzichte van 2016. In dat jaar waren investeerders goed voor een bedrag van $ 136 miljard. Het aantal transacties nam echter aanzienlijk af, van 16.206 in 2016 tot 13.380 in 2017.

In Europa namen de totale investering toe van $ 16 miljard tot ruim $ 19 miljard. Vooral de investeringen in startups actief in de farmaceutische en de biotechnologische sector stegen aanzienlijk. Vorig jaar werd voor een totaalbedrag van $ 16 miljard in dit soort bedrijven geïnvesteerd. In 2016 was dit nog $ 12,2 miljard. Dit blijkt uit de Venture Pulse (PDF, 105 pagina;s, Engelstalig), het kwartaalonderzoek van KPMG naar de wereldwijde investeringen in startups.

 

Qua technologie werd in 2017 het meeste geld gestoken in kunstmatige intelligentie. Met een totaal bedrag van $ 12 miljard was dit twee keer zoveel geld als in 2016. Vooral in de laatste drie maanden van vorig jaar was de belangstelling van durfinvesteerders voor deze technologie groot. Zo ontving Nio $ 1 miljard, Face++ $ 460 miljoen en Indigo $ 206 miljoen. Bovendien wist Didi-Chuxing, één van de drie grootste ‘ride hailing’ bedrijven in China, $ 4 miljard op te halen, geld dat voor een groot deel wordt besteed om kunstmatige intelligentie breder binnen de onderneming in te zetten.

Europa in trek bij de Verenigde Staten

 

De belangstelling van Amerikaanse investeerders voor Europese startups is vorig jaar fors toegenomen. Investeerders uit de Verenigde Staten waren goed voor 17% van de investeringen in Europa. In 2016 was dit nog 13%.

“De toenemende belangstelling van de Amerikanen kan voor een deel worden toegeschreven aan de groeiende volwassenheid van Europese technologiebedrijven”, zegt Daniël Horn van KPMG Innovative Startups. Horn:

 

“Ondernemingen die behoefte hebben aan een ander soort financiering. In Europa zien we bovendien steeds meer investeringen naar Duitsland gaan.

Ondanks de daling van het aantal transacties in Europa weet Duitsland ieder jaar meer investeringen aan te trekken. In het laatste kwartaal van 2017 viel vooral de investering van $ 100 miljoen in het biotechbedrijf CuerVac op.

 

Maar ook fintech en autotech zagen de investeringen toenemen, ook door grote ondernemingen. Vooral de grote Duitse autoproducenten, zoals Audi, Porsche en Volkswagen, investeren in toenemende mate in startups om de veranderingen in de sector te kunnen blijven volgen. De tendens is ook dat investeerders grotere bedragen steken in een beperkt aantal kwalitatief goede ondernemingen in plaats van te investeren in een groot aantal bedrijven. Door de aandacht op deze manier te verleggen zijn investeerders niet alleen in staat om de risico’s in hun investeringsportefeuille te verkleinen maar ook om de hoge transactiekosten die de vele deals met zich meebrengen te reduceren.”

Toenemende investeringen

 

Horn verwacht dat de investeringen dit jaar verder zullen toenemen. Horn: “Er zijn signalen dat een aantal private equity partijen wereldwijd meer geld wil uitgeven dan tot nu toe het geval. Bijvoorbeeld om te kunnen concurreren met de investeringen die een partij als Softbank Vision Fund doet. Vooral de gezondheidszorg, biotech en autotech kunnen de komende periode de nodige investeringen verwachten. Maar ook foodtech en agtech zullen op de radar van investeerders komen.

 

Bovendien zal de belangstelling voor sector-overschrijdende oplossingen toenemen, zoals de toepassing van kunstmatige intelligentie en het gebruik van technologie om de effectiviteit en efficiency binnen de wat minder volwassen sectoren te verbeteren. Daarnaast zal ook de blockchain voor veel investeerders een belangrijke prioriteit blijven.”

Bron: KPMG