De Europese investeringen in fintech, de technologische vernieuwing in de financiële sector, zijn in de laatste drie maanden van vorig jaar naar recordhoogte gestegen. In het laatste kwartaal van 2017 werd voor een bedrag van ruim $ 2 miljard in Europese fintechbedrijven gestoken. Hierbij gaat het om zowel de investeringen door private equity huizen, grote ondernemingen als de investeringen als gevolg van fusies en overnames.
Vooral de investeringen door durfkapitalisten in Europese fintechs namen met een bedrag van bijna $ 1 miljard fors toe. Het Verenigd Koninkrijk was in de laatste drie maanden van vorig jaar goed voor een bedrag van $ 1,6 miljard, 80% van alle fintechinvesteringen die in Europa werden gedaan. Dit blijkt uit de Pulse of Fintech, een onderzoek dat KPMG iedere drie maanden uitvoert naar de investeringen die wereldwijd gedaan worden in fintech.
Britse markt zeer veerkrachtig
In het laatste kwartaal van vorig jaar wisten vooral een aantal Britse late stage fintechbedrijven forse bedragen aan durfkapitaal op te halen. Zo zagen Transferwise en Monzo investeringen van $ 280 miljoen en $ 94 miljoen.
Maar ook de uitgaven als gevolg van fusies en overnames waren fors in het Verenigd Koninkrijk. Met de overname van Trayport door de TMX group was een bedrag gemoeid van $ 727 miljoen en betaalde Playtech $ 150 miljoen voor de overname van Trade Tech Alpha. Toch bleven de Britse investeringen niet beperkt tot de meer volwassen fintechbedrijven. Het vanuit Londen opererende Salary Finance, een early stage bedrijf, vergaarde een bedrag van $ 53 miljoen, één van de tien grootste transacties in Europa in het laatste kwartaal van 2017.
“Ondanks de voortdurende onzekerheid als gevolg van Brexit blijven de investeringen in Brits fintech op een uitzonderlijk hoog niveau en zien we dat de markt enorm veerkrachtig is”, zegt Ank van Wylick, FinTech-partner bij KPMG.
Van Wylick: “En Londen blijft hierin een hele belangrijke rol spelen. Vooral de relatief volwassen markt zorgt ervoor dat het Verenigd Koninkrijk haar leidende positie in Europa behoudt en dat steeds meer startups de Britse markt betreden. Ook de regelgeving en het krachtige ecosysteem zorgen voor een toename van nieuwe startups.
Diversiteit bepalend voor kracht Europa
Hoewel het Verenigd Koninkrijk ook vorig jaar leidend was in Europa, komen ook andere hubs steeds verder tot ontwikkeling. Van Wylick: “In Zweden bijvoorbeeld haalde insurtechbedrijf BIMA $ 107 miljoen op en kon iZettle $ 47 miljoen tegemoet zien. En in Frankrijk was de buyout van kredietverzekeraar Tinubu Square goed voor $ 63 miljoen.
In Europa zien we de aandacht voor insurtech overigens steeds verder toenemen, vooral in Duitsland. Traditionele verzekeraars in het land herkennen in toenemende mate het belang van een digitale transformatie. Dat betekent dat zij steeds meer geld investeren in fintechs en de ontwikkeling van insurtech ecosystemen. In verschillende delen van het land, zoals Keulen en München, zijn inmiddels hubs tot ontwikkeling gekomen. In de afgelopen maanden is in Duitsland bovendien een aantal bijzondere initiatieven op het gebied van insurtech tot stand gekomen, zoals het recente samenwerkingsverband van de Deutsche Bank met Friendsurance.
Ik verwacht dat 2018 in Europa een uitzonderlijk jaar gaat worden voor fintech investeringen. Dat komt vooral door de ophanden zijnde invoering van PSD2 en de gevolgen ervan voor financiële instellingen. Maar ook de toenemende regeldruk en de mogelijkheid te innoveren op het gebied van compliance gaan zorgen voor steeds meer aandacht voor fintech bij investeerders.”
Bron: KPMG