Graydon deed onderzoek naar Nederlandse bedrijven met het predicaat koninklijk. Uit het onderzoek blijkt dat de koninklijke bedrijven er goed voor staan en sneller betalen dan het landelijke gemiddelde.
Opzet onderzoek
Het ANP kwam afgelopen week met een persbericht dat Nederland op weg is naar 500 hofleveranciers. Graydon nam een representatieve steekproef en onderzocht de koninklijke bedrijven op het betaalgedrag en de kans op wanbetaling (PD-rating).
Sneller geld voor je waar
Gemiddeld genomen betalen de bedrijven met een koninklijk predicaat een stuk sneller dan het landelijke gemiddelde. Dit verschil bedraagt circa 22 procent. Koninklijke bedrijven doen het goed. Financieel gezien staan de koninklijke bedrijven er beter voor dan de rest van het Nederlandse bedrijfsleven. Zij scoren wezenlijk beter op de rating AAA en AA (= zeer lage en lage kans op wanbetaling), vergelijkbaar op gemiddelde kans op wanbetaling (A t/m BB) en aanzienlijk lager dan landelijk gemiddeld bij rating B (=hoge kans op wanbetaling).
Oude bedrijven
De onderzochte bedrijven bestaan soms al honderden jaren. De oudste onderzochte onderneming werd in 1683 opgericht. Sowieso moet een onderneming minstens 100 jaar bestaan om in aanmerking te komen voor het predicaat “Koninklijk.” Koninklijke bedrijven die een recentere startdatum hebben, zijn ontstaan uit fusies.
Over de PD-rating
De PD-rating geeft de financiële sterkte van een onderneming weer. De PD-rating toont op overzichtelijke wijze de kans op wanbetaling. De PD-rating wordt uitgedrukt in een combinatie van letters, waarbij de Triple AAA rating de hoogst mogelijke is. Hoe hoger de rating, hoe lager het kredietrisico. 10 mogelijke ratings zijn: AAA, AA, A, BBB, BB, B, CCC, CC, C, D, waarbij D aangeeft dat het bedrijf in staat van insolventie verkeert.
Bron: Graydon