Hare Majesteit Koningin Máxima heeft woensdagmiddag 12 februari op het ministerie van Buitenlandse Zaken een informeel gesprek met leden van de Vaste Commissies voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp en Financiën van de Tweede Kamer over haar werkzaamheden als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor financiële gezondheid (UNSGSA) en haar werkzaamheden op dit thema in Nederland.

Sinds 25 september 2024 heeft Koningin Máxima een nieuw VN-mandaat om wereldwijd financiële gezondheid te bevorderen. Zij werkt hiervoor samen met internationale ontwikkelingsorganisaties zoals de Wereldbank Groep, het IMF, financiële instellingen en overheden. Zij pleit voor het ontwikkelen van financiële producten, diensten en beleid die mensen helpen om grip te krijgen op de dagelijkse inkomsten en uitgaven, waarmee zij zich kunnen beschermen tegen financiële tegenvallers zoals baanverlies of de gevolgen van klimaatverandering, kunnen investeren in lange termijn doelen en vertrouwen hebben in hun financiële toekomst. Deze vier elementen samen zijn de basis voor financiële gezondheid.

De nieuwe VN-portefeuille ligt in het verlengde van haar eerdere werk als UNSGSA voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (2009-2024). Financiële inclusie gaat over goede toegang tot en veilig en betaalbaar gebruik van financiële diensten. Bijna tachtig procent van de volwassenen in de wereld heeft nu minimaal toegang tot een betaalrekening en ook betere toegang tot spaarproducten, verzekeringen en leningen (Global Findex, 2021). Goede toegang betekent echter niet per definitie een betere financiële gezondheid. Producten en diensten kunnen hieraan bijdragen als zij aansluiten bij wat mensen nodig hebben, zoals de combinatie van een betaalbare lening en verzekering voor kleinschalige boeren in Kenia. Met de lening kunnen de boeren zaaigoed kopen dat beter bestand is tegen de gevolgen van klimaatverandering en meer inkomsten genereren. De verzekering beschermt hen als het toch mis gaat. Met de juiste spaarproducten kunnen mensen bouwen aan hun financiële weerbaarheid.

Financiële gezondheid is van belang voor zowel landen in ontwikkeling als ontwikkelde landen, op individueel niveau en voor de hele samenleving. De indicatoren die financiële gezondheid bepalen, verschillen per land en cultuur. Dit vraagt aan de ene kant om maatwerk en aan de andere kant om een wereldwijde aanpak. Koningin Máxima gaat zich daar de komende tijd met haar partners op richten.

In Nederland zet Koningin Máxima zich al jaren in voor financiële gezondheid als erevoorzitter van platform Wijzer in geldzaken en stichting SchuldenlabNL en als inspirator van de Nationale Coalitie Financiële Gezondheid (NCFG). Zij focust op het belang van financiële educatie, het vroegtijdig signaleren en bespreekbaar maken van financiële problemen, het opschalen van effectieve schuldhulpmethoden voor een schuldenzorgvrij Nederland en de opbouw van een spaarbuffer. Samenwerking tussen financiële dienstverleners, beleidsmakers en bedrijven is hiervoor essentieel. De NCFG is een informeel samenwerkingsverband van private en publieke organisaties waarin werkgevers zich inzetten voor de financiële gezondheid van hun werknemers en klanten.

Koningin Máxima sprak in 2018 als UNSGSA voor inclusieve financiering voor ontwikkeling ook met Tweede Kamerleden over haar werkzaamheden voor de Verenigde Naties.

Bron: Rijksoverheid