Het is fijn dat zoveel ondernemers al 10 jaar gebruik maken van de Bbz-regeling, maar het kan altijd nog beter aldus staatssecretaris Klijnsma.
“Het is fijn dat zoveel ondernemers al 10 jaar gebruik maken van de Bbz-regeling, maar het kan altijd nog beter. Daarom roep ik gemeenten op nog meer zelfstandigen die een eigen bedrijf willen starten of tijdelijk ondersteuning nodig hebben, over de regeling te informeren”, aldus staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) bij de overhandiging van het eerste exemplaar van het magazine 10 jaar Bbz vandaag in Leiden, in aanwezigheid van de Leidse wethouder Damen (Werk en Inkomen, Wijken en Financiën).
In het magazine staan inspirerende verhalen over mensen die mede dankzij het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) hun bedrijf op de rails hebben gekregen of hebben weten te houden. In het jubileum magazine komen succesvolle ondernemers aan het woord. Zo vertelt onderneemster Mirza uit Scheveningen dat met de start van een eigen kapperszaak ‘haar wens in vervulling is gegaan’. Eigenaar Mes van Multi’s in Tilburg zag zijn bedrijf na de crisis weer opkrabbelen dankzij de Bbz-regeling. Ook ondernemer Verwoerd uit Den Haag is trots op zijn Vegetarische Snackbar: ‘De Bbz-regeling was echt een topoplossing’. Een aantal ondernemers uit het magazine krijgt vandaag het blad uit handen van staatssecretaris Klijnsma aangeboden. Het magazine wordt via ondernemersplatforms en social media verder onder de doelgroep verspreid.
Het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) bestaat nu tien jaar. De regeling is er voor mensen met een werkloosheidsuitkering die een eigen bedrijf willen starten en die daarmee in het begin minder verdienen dan de bijstand. Het is er ook voor zelfstandigen die tijdelijk de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen of die met hun bedrijf dreigen te moeten stoppen.
De internationale onderzoeks- en adviesorganisatie Ecorys heeft in 2010 de Bbz-regeling onderzocht. Het resultaat staat in het rapport ‘Bbz 2004: uit het startblok’. Belangrijkste conclusie is dat in totaal 42 procent van de startende ondernemers na de eerst twaalf maanden geheel uit de uitkering is. Na vier jaar loopt dit verder op naar 74 procent, terwijl het bij een controlegroep van bijstandsgerechtigden gaat om 56 procent. De regeling is volgens het onderzoek succesvol en levert meer op dan ze kost.
Bron: Rijksoverheid.nl