Het kabinet moet tempo maken met de stimuleringsplannen voor een achtergestelde leningenfonds voor het midden- en kleinbedrijf.

Het is cruciaal dat mkb-ondernemers op korte termijn hun eigen vermogen kunnen versterken, zodat ze ook weer betere kans maken op krediet van banken. Dat zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW in reactie op het ‘Aanvullend Actieplan mkb-financiering’ dat het kabinet vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De ondernemersorganisaties juichen de kabinetsmaatregelen toe, maar dringen aan op een snelle uitvoering. Anders dreigt financiering een serieuze groeibreker te worden.
 
Achtergestelde leningenfonds

In het actieplan staan onder meer maatregelen om de markt voor eigen vermogen verder te ontwikkelen. De economische crisis heeft de financiële positie van veel mkb-bedrijven uitgehold. En aantrekken van eigen vermogen is voor die groep moeilijk. Daarbij is het aanbod van risicodragend kapitaal in Nederland nog beperkt ontwikkeld. MKB-Nederland en VNO-NCW zijn daarom blij dat het kabinet marktpartijen gaat ondersteunen bij het oprichten van een achtergestelde leningenfonds (AGL-fonds) voor het mkb. Onder meer door 500 miljoen euro aan overheidsgaranties in te zetten.

Snelle en ambitieuze uitvoering

MKB-Nederland en VNO-NCW willen dat het kabinet de betrokken partijen zo snel mogelijk bij elkaar haalt en niet wacht tot de Nederlandse Investeringsinstelling (NII) up and running is. Zij vrezen dat het anders veel te lang gaat duren voordat dat fonds er daadwerkelijk is, terwijl een snelle en ambitieuze uitvoering is vereist. Dan kan het fonds een substantiële bijdrage leveren aan toekomstige economische groei, aldus de ondernemersorganisaties. Zij vinden dat de Nederlandse Investeringsinstelling het platform moet worden, waar nieuw financieringsaanbod voor het bedrijfsleven samenkomt en verder vorm krijgt. Daarbij hoort ook securitisatie (opknippen, in andere vorm bundelen en doorverkopen van leningen) en het ontwikkelen van een infrastructuur om de kredietwaardigheid van mkb-bedrijven op een transparante manier in beeld te brengen. Volgens MKB-Nederland en VNO-NCW kan zo de drempel voor veel (nieuwe) investeerders op de Nederlandse financieringsmarkt worden weggenomen.

Extra geld kabinet

Verder zijn de ondernemersorganisaties blij met de extra 100 miljoen euro die het kabinet uittrekt voor investeringen via ‘business angels’ en participatiemaatschappijen. Ook met het besluit om de verruimde borgstellingsregelingen BMKB en GO volgend jaar overeind te houden, zijn MKB-Nederland en VNO-NCW content. Want ondernemers hechten grote waarde aan deze regelingen, omdat die de drempel naar een bankkrediet verlagen. Voor kleinere bedrijven is het goed dat het maximum bedrag dat zij kunnen lenen via Qredits (microfinanciering) wordt opgetrokken van 150.000 tot 250.000 euro. Ondernemers kunnen hier aankloppen als zij bij reguliere banken nul op het rekest hebben gekregen. Doordat Qredits krediet combineert met coaching lukt het ondernemers vaak toch om hun plannen gefinancierd te krijgen.

Bekijk hier een infographic van het ministerie van Economische Zaken over de plannen

Bron: MKB Nederland