In Nederland blijven schulden een grote uitdaging, ook onder jongeren. Uit een peiling van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Geldfit blijkt dat twee derde van de jongeren met geldzorgen geen professionele hulp zoekt. Ze weten niet goed waar ze terecht kunnen voor hulp en vinden het vaak spannend om erover te praten. Om het taboe over dit onderwerp te doorbreken en het probleem bespreekbaar te maken, lanceert Syncasso tijdens de Week van het Geld het jeugdboek Geen Saldo.

“De veranderende maatschappij, waarbij impulsaankopen, de ‘buy now, cry later’-mentaliteit en de invloed van social media en influencers een grote rol spelen, zorgt ervoor dat jongeren sneller in financiële problemen komen. Vaak schamen jongeren zich daarvoor en vinden ze het lastig om er over te praten of hulp te zoeken. Zo worden geldproblemen alleen maar groter. Terwijl er zoveel oplossingen zijn,” zegt Michaël Brouwer, CEO Syncasso. “We moeten het echt anders gaan aanpakken in Nederland want ondanks veel initiatieven neemt de hoeveelheid schulden niet af. Bij Syncasso zien we dagelijks dat ook jongeren in de schulden komen en willen we bijdragen aan bewustwording en preventie. Daarom richten we ons met dit boek specifiek op jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 16 jaar, om hen bewust te maken van de gevolgen van schulden. We hebben de populaire jeugdboekenschrijver Caja Cazemier gevraagd een verhaal te schrijven. Haar boeken gaan over herkenbare onderwerpen zoals school, ouders, pesten en seksualiteit. Doordat de verhalen van Caja goed aansluiten bij de belevingswereld van jongeren kunnen we hen al een stuk bewustwording meegeven over schulden en de gevolgen daarvan. Daarnaast geeft het boek praktische kennis over het voorkomen en oplossen van geldproblemen.”

Herkenning

Het boek Geen Saldo biedt jongeren herkenning en praktische kennis over geldproblemen en vertelt op toegankelijke wijze de verhalen van Sem (16) en Yara (18). Beide krijgen te maken met schulden en de gevolgen daarvan. De lezer komt erachter hoe makkelijk schulden zich kunnen opstapelen – van een onbetaalde boete tot een zorgverzekering die niet wordt voldaan tot achterstallige buy now, pay later (BNPL)-betalingen van webshops tot vrienden die niet terugbetaald kunnen worden en hoe schaamte vaak in de weg staat om hulp te zoeken. Tegelijkertijd laat het zien dat er altijd oplossingen zijn.

Caja Cazemier: “Veel jongeren herkennen zich in de struggles van Sem en Yara, maar durven er niet over te praten. Met dit boek wil ik hen laten zien dat ze niet alleen zijn, en dat hulp zoeken de eerste stap is naar een oplossing.

Financiële weerbaarheid

Met dit boek zet Syncasso zich in voor een maatschappelijke beweging waarin schulden bespreekbaar worden gemaakt en jongeren financieel weerbaarder worden. Volgens Syncasso is de oplossing meer praten over geld en jongeren al vroeg financieel bewust maken.

Geen Saldo

Het boek van Uitgeverij Ploegsma wordt tijdens de Week van het Geld (24 t/m 28 maart) groots gelanceerd. Daarnaast verspreiden Syncasso en verschillende aangehaakte partners waaronder Achmea, a.s.r. en Eneco het boek onder jongeren en organisaties die zich inzetten voor jongeren en financiële bewustwording en ondersteuning, zoals maatschappelijke instanties en onderwijsinstellingen. Hiernaast is het boek verkrijgbaar bij boekhandels en online retailers, in zowel fysieke vorm als e-book. Ook verschijnt er een audioboek dat los te kopen is, of te beluisteren via platforms als Spotify en Storytel.

Kikid ontwikkelt samen met Stichting LEF een lesbrief voor het onderwijs die dient als leermiddel om het boek te ondersteunen en onder de aandacht te brengen. De lesbrief wordt via www.kinderboeken.nl verspreid onder 6000 adressen in het onderwijs.Kijk voor meer informatie over dit initiatief op www.syncasso.nl/geensaldo

Bron: Syncasso