GGN draaide in 2012 een goed jaar en waarborgt daarmee haar gezonde financiële positie. De nettowinst bleef stabiel op 3,8 miljoen euro. De liquiditeits- en solvabiliteitsratio’s waren ook in 2012 ruim boven de norm, respectievelijk 1,4% en 45,8%. Op 2 april 2013 gaf accountant Mazars een goedkeurende controleverklaring af.
Aantal vorderingen neemt toe, aantal dagvaardingen neemt af
In 2012 nam de instroom van het aantal vorderingen met 11,5 procent toe. Het aantal dagvaardingen daarentegen nam fors af. Volgens Henk Keizer, bestuursvoorzitter van GGN, is de verklaring daarvoor tweeledig: “Allereerst zie je een duidelijke verschuiving naar de voorkant van het betaalproces. Opdrachtgevers zitten korter op de bal en schakelen sneller de hulp in van een professionele partij voor het incasseren van vorderingen. Om de cashflow op orde te houden moeten vorderingen in een vroeg stadium worden betaald. Zeker in deze tijd. Hoe sneller de rekening wordt betaald, hoe kleiner de kans dat een onbetaalde rekening uitmondt in een gerechtelijk proces. Dat is tevens het kerndoel van ons businessmodel. Ten tweede zien we duidelijker dan ooit de invloed van de verhoging van de griffiekosten. Die kosten zijn exceptioneel hoog, soms zelfs hoger dan de hoofdsom. De opdrachtgever moet dus echt een kosten-baten-analyse maken of –beter nog- laten maken door een creditmanagementorganisatie!”
1,1 miljoen dossiers in 2012
GGN verwerkte in 2012 meer dan 1,1 miljoen dossiers van uiteenlopende opdrachtgevers (energieleveranciers, woningcorporaties, zorgverzekeraars, mkb’ers etc.). In haar database heeft GGN de betaalhistorie van in totaal 4,4 miljoen unieke debiteuren. GGN ziet die database als belangrijke kennisbank. De gegevens maken het mogelijk om met betaalprofielen te werken. Dat wil zeggen dat er per debiteur(engroep) het juiste incassotraject wordt bepaald. Door middel van een check kunnen creditmanagers uit verschillende branches vooraf afstemmen welk incassotraject het beste past bij hun debiteurengroepen. Steeds meer opdrachtgevers gaan werken met deze slimme vorm van incasseren.
2012: Wet Normering buitengerechtelijke incassokosten van kracht
In het afgesloten boekjaar (op 1 juli 2012) werd een belangrijke wet van kracht: de wet Normering buitengerechtelijke incassokosten. In de wet zijn maximale incassokosten vastgelegd en er is bepaald dat voor de start van een incassotraject altijd een waarschuwingsbrief gestuurd moet worden: de zogenaamde 14-dagen-brief. GGN ziet de regulering van de buitengerechtelijke incassokosten als een positieve ontwikkeling. Keizer: “De wet biedt consumenten en bedrijven helderheid in de incassokosten, waardoor alleen gedegen en betrouwbare creditmanagementorganisaties standhouden. En het allerbelangrijkste: consumenten worden niet meer geconfronteerd met buitenproportionele incassokosten.”
Veel bedrijven moesten wennen aan de nieuwe wetgeving. De 14-dagen-brief maakte niet standaard deel uit van de te nemen stappen in het debiteurenbeheer. De rechterlijke macht bleek echter strikt in de handhaving van de wet. Bij het ontbreken van de brief werden de buitengerechtelijke incassokosten afgewezen. “Wij hebben de jurisprudentie gedeeld met onze opdrachtgevers en de ernst van de boodschap is goed overgekomen. Vrijwel alle bedrijven hebben de 14-dagen-brief nu standaard opgenomen in het facturatieproces”, aldus Keizer.
Kijk voor meer meer informatie op de website van GGN
Bron: www.creditexpo.nl