Het Besluit gemeentelijke schuldhulpverlening regelt dat verhuurders bepaalde gegevens mogen delen over huurachterstanden in het kader van vroegsignalering. Ook moeten gemeenten laten weten aan woningcorporaties als er hulp komt. Aedes pleitte hier al langer voor. Het besluit staat open voor consultatie. Reageren kan tot dinsdag 26 november 2019. Aedes reageert ook.
Aedes is blij dat verhuurders en huurders expliciet vermeld zijn bij het delen van gegevens, want dat was eerder niet goed mogelijk. Het delen van gegevens schept mogelijkheden om vroeg zicht te krijgen op mogelijke schulden door gemeenten en daardoor snel hulp kan aanbieden. Uit de praktijk blijkt dat dit helpt om erger te voorkomen. Het helpt corporaties om huisuitzettingen te voorkomen, blijkt uit onderzoek van Aedes voor de Corporatiemonitor Huisuitzettingen.
De Autoriteit Persoonsgegevens heeft al naar het besluit gekeken en bevestigt dat deze voldoet aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Hiermee is beter geborgd dat verhuurders informatie mogen delen.
Sociale incasso
De voorwaarde voor het melden van huurachterstanden bij de gemeente is dat de woningverhuurder eerst een sociale incasso uitvoert. De sociale incasso bestaat in de eerste plaats uit minstens één betalingsherinnering. Die biedt een betalingsregeling aan, wijst de weg naar schuldhulpverlening en bevat de aankondiging dat de verhuurder bij geen reactie de klantgegevens aan de gemeentelijke schuldhulpverlening meldt.
Het tweede onderdeel van de sociale incasso is de inspanningsverplichting voor persoonlijk contact met de klant, dat wil zeggen telefonisch contact of contact aan de deur of aan de balie. Een sociale incasso is de praktijk bij veel woningcorporaties
Woningcorporaties kunnen nu op het besluit reageren via de internetconsultatie.
Bron: Aedes