Tweede Kamerleden Ed Groot (PvdA) en Sharon Gesthuizen (SP) hebben vandaag hun initiatiefwetsvoorstel centraal aandeelhoudersregister (CAHR) ingediend bij de Tweede Kamer. Het CAHR wordt ondergebracht bij de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) en gevuld door notarissen op basis van notariële akten. Het register wordt beperkt toegankelijk.

De KNB is verheugd over het initiatiefwetsvoorstel van Groot en Gesthuizen. De beroepsorganisatie heeft de afgelopen jaren herhaaldelijk gepleit voor spoedige invoering van het CAHR en voor onderbrenging van dit register bij de KNB. Volgens het initiatiefwetsvoorstel worden in het CAHR gegevens over aandelen, aandeelhouders, vruchtgebruikers en pandhouders van bv’s en niet-beursgenoteerde nv’s opgenomen. Deze informatie wordt ontsloten voor de Belastingdienst en andere publieke diensten ten behoeve van de uitvoering van hun wettelijke taken op het gebied van controle, toezicht, handhaving en opsporing. Notarissen hebben toegang vanwege de uitvoering van hun wettelijke taken in het rechtsverkeer en bepaalde Wwft-instellingen voor uitvoering van hun Wwft-verplichtingen tot cliëntenonderzoek. Het CAHR geeft zicht op wie schuil gaan achter vennootschappen en levert hierdoor een waardevolle bijdrage aan het doel dat hiermee wordt gediend: voorkoming en bestrijding van financieel-economische criminaliteit door middel van rechtspersonen en bijdragen aan rechtszekerheid in het rechtsverkeer.

Betrouwbaarheid

Het register omvat – omwille van de betrouwbaarheid – uitsluitend informatie die door notarissen is ingeschreven en afkomstig is uit of betrekking heeft op notariële akten. De notaris wordt verplicht tot inschrijving van gegevens in het CAHR. Omdat hierbij wordt aangesloten bij het bestaande proces van inschrijving van notariële akten in het door de KNB gehouden repertorium, is het extra werk dat deze nieuwe verplichting voor de notaris meebrengt naar verwachting beperkt. De verwachting is dat het notariaat op termijn voordelen in tijd en kwaliteit realiseert als het CAHR gebruikt kan worden als belangrijke bron voor zijn recherchewerkzaamheden.

UBO-register

Het UBO-register is in sommige opzichten breder en in andere opzichten smaller dan het CAHR. Beide registers hebben hun eigen toegevoegde waarde en vullen elkaar aan, aldus de toelichting. Het UBO-register bestrijkt enerzijds een bredere groep entiteiten en personen. Anderzijds worden in het UBO-register alleen aandeelhouders met een aandelenbelang van meer dan 25 procent geregistreerd. In het CAHR worden ook aandeelhouders met een aandelenbelang van 25 procent of minder ingeschreven. Verder wordt het UBO-register gevuld met gegevens van de uiteindelijk belanghebbenden zelf. Het CAHR berust op notariële akten. En het UBO-register wordt openbaar. Het CAHR wordt besloten en beperkt raadpleegbaar.

Enthousiasme

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft eerder laten weten blij te zijn met de aankondiging van Groot dat hij het CAHR samen met Gesthuizen wil gaan regelen door middel van een initiatiefwetsvoorstel. De minister gaf toen aan geen enkel bezwaar te zien tegen het separaat laten verlopen van de wetgevingsactiviteiten rond het UBO-register en het CAHR. Volgens Van der Steur zal het kabinet met enthousiasme kennisnemen van het initiatiefwetsvoorstel. Een wetsvoorstel tot instelling van het UBO-register is in de maak.

Bron: Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB)