De inkomensafhankelijke huurverhogingen hebben weinig effect gehad op de doorstroming in sociale huurwoningen. Het overgrote deel van de huurders zegt zelf dat de huurverhogingen geen invloed hebben gehad op hun verhuisgedrag. Dit stelt het Economisch Bureau van de ING bank op basis van onderzoek dat in opdracht van de bank uitgevoerd werd.
Effect op doorstroming
Sinds 2013 kent het huurbeleid van het kabinet inkomensafhankelijke huurverhogingen, bedoeld om goedkoop scheefwonen tegen te gaan. Het beperkte effect van inkomensafhankelijke huurverhogingen op de doorstroming heeft volgens het ING Economisch Bureau verschillende redenen.
- Grote levensveranderingen (aangaan relatie, kinderen, scheiding) hebben een veel grotere invloed op verhuisgedrag dan financiële veranderingen.
- Veel scheefwoners zijn al wat ouder, maken geen grote levensveranderingen meer mee en verhuizen niet meer snel.
- Scheefwoners hebben weinig alternatieven, veel van hen wonen in gespannen woningmarkten. Het kopen van een woning is alleen maar lastiger geworden en vrijesectorhuur is in vergelijking veel duurder.
Inkomensafhankelijk huurbeleid
De systematiek van inkomensafhankelijke huurverhogingen wijzigde enige malen. In het huidige huurbeleid is een hogere huurstijging mogelijk voor huishoudens met een inkomen boven 40.349 euro. Het is aan corporaties of ze gebruik maken van deze mogelijkheid. Het deel van de corporaties dat inkomensafhankelijke huurverhogingen toepast nam de afgelopen jaren af van driekwart tot ongeveer de helft.
Bron: Aedes