Na een periode van twee uitdagende jaren keert de Nederlandse industrie in 2025 terug naar groei, met een verwachte toename van 2%. De export zal aantrekken en ook de binnenlandse vraag neemt toe, doordat consumenten weer meer bereid zijn geld uit te geven. Daarnaast stimuleert de heropbouw van voorraden de productie. Het herstel in de mondiale halfgeleidermarkt, een belangrijke pijler voor de Nederlandse industrie, zal investeringen in chipmachines weer doen groeien. Ondanks deze positieve ontwikkelingen, zorgen de beperkte groei van de Europese markten en relatief hoge energieprijzen ervoor dat de industriële productiegroei in 2025 beperkt blijft tot 2%. Dit markeert echter een duidelijke ommekeer ten opzichte van de 3% krimp in 2024. De verwachting is dat de Nederlandse industrie haar sterke positie in Europa kan handhaven, zoals blijkt uit het meest recente rapport van ING Research over de vooruitzichten voor de industrie.

Nederlandse industrie presteert beter dan Europese concurrenten ondanks recente krimp

In de periode van 2021 en 2022 was de Nederlandse industrie een van de snelst groeiende sectoren binnen de eurozone, maar in de afgelopen anderhalf jaar presteerde de sector minder goed dan bijvoorbeeld de industrieën van Frankrijk en Spanje. Toch ligt de productie in Nederland, ondanks een stevige krimp, nog steeds bijna 9% hoger dan begin 2021. Ter vergelijking: alleen Spanje heeft sinds begin 2021 een groei van 1,5% gerealiseerd. De Duitse industriële productie is daarentegen met 8% afgenomen. Dit verschil wordt grotendeels verklaard door de verschillende samenstelling van de industrie. Nederland heeft een relatief groot halfgeleidercluster en een kleinere auto-industrie in vergelijking met Duitsland.

Sector goed gepositioneerd voor groei in 2025

Nederland is, in vergelijking met Duitsland, ook goed vertegenwoordigd in de voedingsindustrie, een sector die minder gevoelig is voor economische schommelingen. De chemische industrie in Nederland laat bovendien tekenen van herstel zien, en de halfgeleidermarkt blijft groeien. Hierdoor staan de vooruitzichten voor 2025 gunstig. Nieuwe orders in de machine-industrie, die steeds belangrijker wordt, liggen voor het eerst in anderhalf jaar boven het langjarige gemiddelde. Ook in de chemische industrie, een andere grote deelsector, is sprake van herstel. Hoewel een volledig herstel naar het productieniveau van 2022 nog tijd zal vergen, is de trend positief. Geopolitieke spanningen en handelsbarrières blijven echter een risico voor de groei.

Ondernemersvertrouwen voorzichtig positief over productie voor de komende maanden

Het vertrouwen onder ondernemers in de industrie neemt langzaam toe, maar een sterke opleving op korte termijn blijft onwaarschijnlijk. De producentenvertrouwensindex vertoont sinds eind 2023 een lichte stijging en bereikte in augustus bijna het langjarige gemiddelde. De inkoopmanagersindex, die een voorloper is van industriële activiteit, zakte echter terug naar 47,7, wat wijst op een lichte krimp. Toch verwacht een meerderheid van de producenten in de nabije toekomst een toename van de productie, en ook de opbouw van voorraden zal naar verwachting bijdragen aan de productiegroei in 2025.

Verwachte toename van buitenlandse vraag in 2025

In 2023 kromp de wereldhandel, wat ook leidde tot een daling van de Nederlandse export en industriële productie. Hoewel er nog steeds veel onzekerheid heerst vanwege toenemende protectionistische maatregelen, geopolitieke spanningen en de verkiezingen in de VS, toont de wereldhandel veerkracht. De sterk op export gerichte Nederlandse industrie zal hiervan profiteren, hoewel de buitenlandse vraag zich waarschijnlijk gematigd zal ontwikkelen. De economische groei in China valt tegen, en ook in de Verenigde Staten vertraagt de groei. In de eurozone en het Verenigd Koninkrijk wordt een lichte toename van de economische groei in 2025 verwacht, maar sterke groei lijkt onwaarschijnlijk.

Grotere koopkracht en dalende rente compenseren zwakke investeringsgroei in 2025

Net als in andere Europese landen zal de koopkracht van Nederlandse consumenten in 2025 verbeteren, wat de impact van de zwakke investeringsgroei kan verzachten. De bezettingsgraad van de industriële productiecapaciteit in Nederland ligt op het laagste niveau in vier jaar, waardoor de investeringen dit jaar zijn afgenomen. Vooral de machine- en apparatenbouw en de transportmiddelenindustrie hebben hiervan te lijden. In 2025 zullen de investeringen naar verwachting iets toenemen door een daling van de rente, maar het totale investeringsniveau blijft laag.

Technologische industrie groeit in 2025 dankzij chipmachineproducenten

De mondiale chipmarkt blijft herstellen, vooral gedreven door de groeiende vraag naar AI-toepassingen. Nederlandse producenten van machines voor de productie van chips – de grootste subsector binnen de halfgeleiderindustrie – zien de vraag weer toenemen. Door lagere voorraadniveaus en een betere bezettingsgraad van machines stijgt de vraag naar uitbreiding bij hun klanten. Ook bedrijven als ASML en ASM ontvangen weer meer orders. Dit heeft positieve effecten voor toeleveranciers in de metaalbewerking en machineonderdelenproductie. Ondanks deze positieve ontwikkelingen zal de machine- en apparatenbouw, die niet direct afhankelijk is van de halfgeleiderindustrie, in 2025 geen sterke groei doormaken vanwege de lagere investeringen in andere eindmarkten.

Herstel van energie-intensieve basisindustrie verloopt moeizaam

Na een lange periode van krimp door hoge energieprijzen lijkt de energie-intensieve industrie een deel van het herstelpad gevonden te hebben, maar de weg omhoog blijft hobbelig. Terugkeer naar de oude productieniveaus blijft moeilijk. Vooral de papierindustrie en, in mindere mate, de basismetaal- en chemische industrie laten enige tekenen van herstel zien. In de bouwmaterialen- en kunststofindustrie moet de omslag echter nog plaatsvinden. Naast de aanhoudend hoge energieprijzen – waar bedrijven als Yara en OCI onder lijden – blijft de mondiale overcapaciteit de groei van de basismetaal- en petrochemische industrie beperken. De bouwmaterialenindustrie is de enige sector die positieve verwachtingen heeft voor de nabije toekomst, mede dankzij de groeiende binnenlandse bouwactiviteiten.

Lees de volledige publicatie van ING Research hier.

Bron: ING Research