De hypotheekrente daalt.
Afgelopen vrijdag kondigde ABN Amro een verlaging van de hypotheekrente aan. Gisteren verlaagde ook Obvion en Conservatrix de hypotheekrente voor een aantal producten. Eerder verlaagde onder andere Florius, Aegon, Argenta en ook Hypotrust al de hypotheekrente.
‘Er is sprake van een duidelijke trend,’ stelt Peter Ruys, directeur van vergelijkingssite Bankenoverzicht.nl. ‘De daling is al sinds begin van dit jaar ingezet. Maar deze maand buitelen de hypotheekverstrekkers echt over elkaar heen om de rente te verlagen. Obvion en Conservatrix zijn de zevende en achtste hypotheekverstrekkers deze maand om de rente te verlagen’.
Sinds begin maart hebben nu acht verschillende hypotheekverstrekkers, waaronder ASR, Aegon, Obvion en Hypotrust hun hypotheekrente-tarief verlaagd. Ook ABN Amro verlaagde zijn hypotheekrente. ‘De renteverlaging van ABN Amro is opmerkelijk’, stelt Peter Ruys van Bankenoverzicht.nl. ‘ABN Amro-topman Gerrit Zalm kondigde eind december immers nog aan dat hypotheekrente absoluut niet omlaag zou gaan. Daar komt de bank nu toch op terug’.
ABN Amro laat onder andere de rente voor 3-, 5-, 6-, 7-, 10- en 12-jaar rentevaste hypotheken met 0,20% dalen. ABN Amro laat in een officiële reactie weten dat ontwikkelingen op de geldmarkt aanleiding geven om de hypotheekrente te verlagen.
‘De verwachting was eind december dat de rente niet omlaag zou kunnen. Nu is de rente op de geld- en kapitaalmarkt zo gedaald, dat wij dit graag doorberekenen aan de klant in de vorm van een lagere hypotheekrente,’ aldus een woordvoerder van de bank.
De rente van ABN Amro (Budget) bij 10-jaar vast is nu 4,45%. Dat is nog altijd hoger dan bijvoorbeeld Argenta of Hypotrust die respectievelijk 4,2% en 4,3% rekenen.
Ruys over de trend dat steeds meer banken hun hypotheekrente laten dalen: ‘Het werd tijd! De hypotheekrente in Nederland is al jaren veel hoger dan in het buitenland. Als deze trend zich doorzet zou het een positieve impuls voor de woningmarkt kunnen betekenen, aangezien mensen goedkoper een huis kunnen financieren. Die impuls is hard nodig.’
‘Door de nieuwe hypotheekregels, zijn de risico’s voor hypotheekverstrekkers ook kleiner geworden. Dat zou zich moeten vertalen in een lagere hypotheekopslag, waardoor de rente eigenlijk nog lager zou moeten worden’, aldus Ruys.
Bron: APS