Ruim 150 credit professionals kwamen op dinsdag 28 maart jongstleden bijeen voor het vergaren van kennis en informatie en het ontmoeten van vakgenoten op het Huurincasso Congres 2017 rondom het thema ‘Samenwerking in de keten’.
Schulden staan vrijwel nooit op zichzelf. Een klant die de huur van de woningcorporatie niet betaald heeft vaak nog heel wat meer onbetaalde rekeningen liggen. Denk dan aan de ziektekostenpremie, de energienota, waterleiding, verzekeringen, lokale heffingen en ga zo maar door. Het is in het belang van alle betrokken partijen om betalingsachterstanden van klanten zo vroeg mogelijk in kaart te brengen, zodat voorkomen kan worden dat problemen escaleren en de kosten om ze weer op te lossen significant toenemen.
Er wordt op dit moment nog steeds veel tijd en geld gestopt in de achterkant van het proces, terwijl het besef steeds meer doordringt dat de focus juist op de voorkant moet liggen. Om die reden zie je dat steeds meer gemeenten actief zijn om te onderzoeken hoe ze door middel van samenwerkingsverbanden met marktpartijen (ook wel ‘convenanten” genoemd) structurele betalingsachterstanden en de daaruit voortvloeiende sociale, financiële en maatschappelijke problemen in de kiem kunnen smoren.
Samenwerking in de keten: hoe doe je dat?
Het congres ging van start met keynote spreker emeritus hoogleraar Hugo Priemus over de actuele stand van zaken in de (sociale) woningsector. In zijn betoog gaf hij aan dat de huurincasso afdeling gezien kan worden als de ‘kanariepiet in de kolenmijn’, waarmee hij impliciet het belang van vroegsignalering en samenwerking aangaf. Tijdens het Huurincasso Congres waren er meerdere paneldiscussies waarin sprekers uit verschillende gemeenten uit de doeken deden hoe samenwerking in de keten er in de praktijk uitziet, zoals de Gemeente Nijmegen en Gemeente Amsterdam. Ook waren er sprekers van Essent, CZ en VGZ die hun ervaringen deelden binnen hun sector. Namens het BKR werd kort toegelicht hoe zij als neutrale partner kunnen bijdragen aan de opzet en het beheer van betalingsachterstanddata. Je praat immers over zeer gevoelige data en daarvan moeten de veiligheid en privacy gewaarborgd worden.
Lector Vroegsignalering aan de Hogeschool Utrecht, Tamara Madern, gaf een boeiende presentatie over schulden, gedrag en communicatie en hoe ‘activerende incasso’ kan bijdragen aan het (positief) beïnvloeden van gedrag van de klant met (problematische) schulden. Naast de diverse bedrijfspresentaties was er ook een bijzondere presentatie van ervaringsdeskundige Marcello van den Anker, die in het verleden maar liefst vier keer uit zijn woning is gezet.
Zijn betoog ging over hoe je effectief communiceert met dergelijke huurders, in het bijzonder huurders met psychische en/of verslavingsproblemen. Dat onderwerp trok veel belangstelling bij de bezoekers, want de zaal zat bomvol.
Ketensamenwerking: nog een lange weg te gaan
Het oplossen van de schuldenproblematiek en daarmee samenhangende betalingsproblemen zal niet van de ene op de andere dag gebeuren. Tijdens het congres kwam naar voren dat leveranciers en gemeenten in toenemende mate geïnteresseerd zijn om met elkaar samen te werken en hier mogelijkheden voor te willen creëren. Vooralsnog gebeurt dit vooral op gemeentelijk niveau. Tijdens het congres werd wel duidelijk dat leren van elkaar de weg is die bewandeld moet worden. Uiteindelijk zullen er landelijke standaarden moeten worden ontwikkeld zodat er binnen elke gemeente in Nederland effectief aan vroegsignalering en preventie van schulden en betalingsachterstanden kan worden gewerkt.
Download de presentaties van het Huurincasso Congres 2017
Op www.huurincasso-congres.nl kunt u de volgende presentaties downloaden
- Hugo Priemus: Huurincasso, de sociale huursector op drift
- Tamara Madern: Aan de slag met activerende incasso
- Gemeente Nijmegen / VGZ / Talis / BKR: Ketensamenwerking binnen de gemeente Nijmegen
- AcceptEmail: Voorkom dat betalingsachterstanden schulden worden
- Essent / CZ: Vroegsignalering, samenwerking en standaardisatie in de keten
- MAXIM / Impact: Debiteurenbeheer software voor woningcorporaties – praktijkcase Nijestee
- Cwize: Samen meer incassorendement – klantcase Waternet
- Gemeente Amsterdam / Stichting Doras / Eigen Haard: Ketensamenwerking binnen de gemeente Amsterdam
- 10FORIT: Ketensamenwerking – optimalisatie van de communicatie leidt tot minder huisuitzettingen
Tevens kunt u ook een fotoverslag van de dag bekijken op de Credit Expo pagina op Facebook.
Partners Huurincasso Congres 2017
Het Huurincasso Congres is mede mogelijk gemaakt door Platinum Partners CorpSupport en Janssen & Janssen. Klik hier voor de volledige lijst van partners. Alle partners beschikken over specifieke oplossingen en/of dienstverlening op het gebied van huurincasso.