In 2024 is de gemiddelde prijs van verkochte woningen gestegen naar 483 duizend euro, wat neerkomt op een groei van 11,5 procent. Voor het eerst zijn bestaande woningen gemiddeld duurder dan nieuwbouwwoningen. Dit verschil wordt grotendeels veroorzaakt door de oplevering van nieuwbouwappartementen in steeds kleinere formaten, aldus makelaarsvereniging NVM.
Meer dan een half miljoen in veel gemeenten
In 42 procent van de Nederlandse gemeenten (144 van de 342) ligt de gemiddelde woningprijs inmiddels boven de 500 duizend euro. Gemeenten zoals Amsterdam (610 duizend euro) en Utrecht (562 duizend) behoren tot deze groep. In Den Haag (460 duizend) en Rotterdam (437 duizend) ligt de gemiddelde prijs daarentegen iets lager.
Hoogste prijzen in exclusieve gemeenten
In elf gemeenten overschreed de gemiddelde verkoopprijs de grens van 700 duizend euro. Blaricum, Bloemendaal en Laren noteerden zelfs gemiddelde prijzen van meer dan 1 miljoen euro. Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich gemeenten zoals Vlissingen (288 duizend), Kerkrade (282 duizend), Pekela (278 duizend) en Heerlen (269 duizend), waar de gemiddelde prijzen het laagst zijn.
Snelle prijsstijgingen in kleinere gemeenten
De sterkste prijsstijgingen werden genoteerd in kleinere gemeenten, met een gemiddelde toename van 13,5 procent op jaarbasis. Voor heel Nederland bedroeg de prijsstijging op kwartaalbasis 2,5 procent.
Utrecht voert de prijsstijgingen aan onder de grote steden
Onder de vier grootste steden steeg de gemiddelde woningprijs in Utrecht het snelst, met een toename van 12,4 procent, wat boven het landelijk gemiddelde ligt. In de regio’s Groot-Amsterdam, Rijnmond (Rotterdam) en Den Haag bleven de stijgingen net onder het gemiddelde van het land.
Bron: NVM