Duurzame ‘inbreiding’ is aanwinst voor de buurt.
Dit weekend vindt de officiële opening plaats van het verbouwde hoofdkantoor van incasso- en gerechtsdeurwaardersorganisatie Flanderijn aan de ‘s-Gravendijkwal 134. De onderneming heeft daar 1100 m2 extra kantoorruimte laten ontwikkelen om de sterke groei in de afgelopen jaren te kunnen opvangen. Rotterdam vormt het hart van de organisatie dat 14 kantoren telt door heel Nederland en één in België. Flanderijn, dat dit jaar 65 jaar bestaat, heeft daarmee definitief gekozen om niet de rand van de stad op te zoeken, maar in het centrum van Rotterdam actief te blijven.
Flanderijn is de afgelopen tien jaar enorm gegroeid en is met vijftien vestigingen inmiddels een van de drie grootste incasso- en gerechtsdeurwaardersorganisaties in Nederland. Het hoofdkantoor in Rotterdam kampte al langer met ruimtegebrek: zo waren het callcenter en de afdeling Trainingen al langere tijd elders in de stad ondergebracht. Hoewel de directie serieus heeft overwogen nieuwe kantoorruimte te zoeken buiten het centrum, is uiteindelijk toch gekozen voor een uitbreiding van het huidige gebouw.
Directielid Michel van Leeuwen: “Ondanks onze landelijke dekking voelen wij ons een echt Rotterdams kantoor: hier liggen onze roots. Dat het mogelijk was om nieuw te bouwen op de bestaande locatie was voor ons dan ook een zeer aangename verrassing. Daar komt bij dat het pand aan de ‘s-Gravendijkwal in eigendom is, goed bereikbaar is en centraal gelegen, in een buurt die als winkel- en kantorengebied ook nog eens in opkomst is. Maar ook het feit dat veel schuldenaren de loop naar het pand goed kennen heeft een grote rol gespeeld: op drukke dagen spreken en adviseren wij hier soms wel meer dan honderd schuldenaren op deze locatie.”
Gat in gevellijn
Het idee om nieuwbouw te realiseren boven het bestaande parkeerdek achter het pand is van verantwoordelijk architect Frank Pieper van ASWA Architecten. Zijn ontwerp, uitgevoerd in natuursteen, hout en bakstenen, dicht daardoor tevens het bestaande ‘gat’ in de gevellijn van de Ochterveltstraat. Voor zowel de gemeente Rotterdam als voor de buurtbewoners was dit aanleiding om de plannen positief te beoordelen.
Architect Frank Pieper: “Gemeente en buurt reageerden enthousiast op onze plannen. Het nieuwe gebouw past naadloos in het straatbeeld en is daarmee een verrijking voor de buurt. Voor de gemeente telt ook mee dat dit soort binnenstedelijke ‘inbreiding’ past in het huidige beleid: niet steeds meer nieuwe wijken aan de rand van de stad neerzetten, maar investeren in de uitbreiding van de capaciteit en leefkwaliteit van de bestaande wijken.”
‘Slim’ gebouw
De nieuwbouw, waarmee een investering van circa drie miljoen euro is gemoeid, bestaat uit een parkeerlaag, drie kantooretages en een ‘pentoffice’. Bijzonder is het duurzame karakter ervan. De hybride constructie, bestaande uit een staalskelet met prefab kanaalplaten en houtskeletbouw gevelelementen, biedt ‘een warme jas voor het gebouw’ aldus Pieper, die zich als ontwikkelend architect toelegt op duurzame maatwerkoplossingen binnen complexe randvoorwaarden.
Pieper: “Dit is in veel opzichten een ‘slim’ gebouw: de energiebehoefte is laag, en wat er aan energie nodig is wordt volledig opgewekt met duurzame energiebronnen. De installatie zorgt zowel voor verwarming als koeling en is alles bij elkaar kostenefficiënter dan een traditionele installatie.”
Bron: APS