Iedereen is op haar of zijn eigen manier geraakt door de gebeurtenissen van de afgelopen tijd. Ikzelf studeerde af in een land in lockdown. Voor het afstuderen zelf betekende dat enkel dat ik mijn scriptie moest verdedigen via Zoom en dat daar niet alleen mijn begeleider bij aanwezig was, maar ook zijn kat. Eenmaal afgestudeerd gingen vervolgens de lezingen die ik daarna zou gaan geven en de theatervoorstellingen waar ik aan zou meewerken allemaal niet door.
Toch konden er dankzij de technologische hulpmiddelen ook veel dingen wel. Dit heeft de digitale transformatie in een stroomversnelling gebracht en sommige van deze ontwikkelingen zijn haast niet meer weg te denken uit het (professionele) leven. Tegelijkertijd heeft dit ons ook op de keerzijde hiervan gewezen. Werk en privé liepen nog meer door elkaar heen. De tijd tussen afspraken en vergaderingen kon tot een minimum beperkt worden, waardoor alles nog gehaaster werd. En een video-call bleek niet in staat om een fysieke samenkomst te vervangen.
Welke lessen kunnen we hieruit leren? Waarom lopen we tegen deze dingen aan? Hoe kan het dat veel mensen de lockdown, hoe vervelend ook, tegelijkertijd toch ook als een fijne tijd hebben ervaren waarin ze tijd hadden voor dingen waar ze anders nooit aan toekwamen? Wat zegt dat over de manier waarop we het (professionele) leven hebben ingericht? Wat zegt dat over het leven zelf? En wat zegt dat over de mens?
Op de Credit Expo 2021 zal ik in mijn lezing ingaan op de vraag hoe we het menselijke behouden in de snelle technologische veranderingen. Wat zijn de menselijke skills die essentieel gaan zijn in de digital age? Hoe cultiveren we de vloeibaarheid die nodig is om mee te bewegen met de ontwikkelingen in een snel veranderend werkveld en hoe verstevigen we tegelijkertijd de dam om die zaken die waarlijk van waarde en betekenis zijn?
Aan de hand van de grootste denkers uit de westerse canon van de wijsbegeerte – Aristoteles, Kant, Nietzsche, Sartre en Louis van Gaal – zal ik proberen een antwoord te vinden op deze vragen en proberen de gevolgen van de ‘lockdown lessen’ voor u en uw bedrijf in kaart te brengen. En ik kan niet wachten om dat na twee jaar van ‘Zoom-optredens’ eindelijk weer live en met jullie te kunnen doen!
Roel Meijvis (26) studeerde filosofie in Tilburg en Amsterdam. Momenteel is hij werkzaam als schrijver van essays en toneelteksten, spreker op congressen en is hij redacteur Filosofie van Politiek & Cultuur bij Filosofie-Tijdschrift. De sessie van Roel vindt plaats van 9.15 tot 10.00 uur in Zaal Limousin 3.