De Nederlandse economie groeit dit jaar met 0,75 procent. Volgend jaar is naar verwachting sprake van een licht aantrekkende groei van het bbp naar 1,25 procent. De inflatie is dit en volgend jaar laag. Het begrotingstekort (EMU-tekort) komt in 2015 naar verwachting uit op 2,2 procent.

Dat schrijft het Centraal Planbureau (CPB) in de juni-raming, die vandaag is gepubliceerd. De Nederlandse economie groeit dit en volgend jaar met respectievelijk ¾ procent en 1¼ procent. De economische krimp in het eerste kwartaal was groter dan in het Centraal Economisch Plan 2014 (CEP) van afgelopen maart werd voorzien, maar onderliggend wijzen de meeste indicatoren nog steeds op een voorzichtig herstel. Datzelfde geldt voor de ontwikkeling van de voor Nederland relevante wereldhandel. De raming voor de economische groei is dan ook niet aangepast ten opzichte van het CEP.

Net als in de rest van Europa is de inflatie in Nederland laag. De werkgelegenheid reageert vertraagd op het herstel van de economie. Daardoor zal de werkloosheid pas volgend jaar licht gaan dalen van 650.000 naar 635.000 personen. Bedrijven benutten eerst hun aanwezige productiecapaciteit, voordat ze weer nieuwe mensen aannemen.

Het overheidstekort loopt dit jaar op tot 2,9 procent bbp. Dit komt enerzijds door het wegvallen van enkele bijzondere factoren in 2013, met name de telecomveiling en anderzijds door lagere aardgasbaten. Volgend jaar daalt het overheidstekort naar 2,2 procent bbp door tekortreducerende maatregelen, vooral bij de zorg, en doordat de economische groei verder aantrekt. Daarnaast nemen de collectieve lasten toe, vooral door de versobering van de fiscale regels voor de pensioenpremies. De EMU-schuld loopt in eind 2015 op tot bijna 75 procent.

Bron: CPB