Het lot van duizenden mkb-bedrijven, die meer dan de helft van het BBP van Europa voor hun rekening nemen, staat vandaag op het spel. Een op de twee (49%) Nederlandse bedrijven geeft aan dat het de impact van Covid-19 op zijn omzet en cashflow ternauwernood heeft overleefd. Dat blijkt uit het gepubliceerde “European Payment Report 2021” van financieel dienstverlener Intrum.
Financieel verantwoordelijken in heel Europa voorzien financiële onzekerheid voor meerdere jaren. Bij bijna de helft (47%) van de Nederlandse bedrijven heeft de door de Covid-19 pandemie gedaalde winstmarge zich vandaag nog niet hersteld. Vooral bij de branches vastgoed & bouw, medisch & biotech en horeca blijft de terugkeer van pre-Covid-19 winstmarges uit.
Negatieve impact jaren voelbaar, bedrijven rekenen op groei
Een derde van de Nederlandse bedrijven (33%) denkt dat de impact van de coronacrisis nog minstens één jaar voelbaar zal zijn. Eén op acht Nederlandse bedrijven (13%) vreest zelfs een herstelperiode van twee jaar of langer.
Tegelijkertijd, is bijna een op twee Nederlandse bedrijven (45%) vandaag enthousiaster over de bedrijfsgroei in 2021 en de toekomst dan het in vele jaren was. “De cijfers tonen dat de onzekerheid nog wel even zal blijven. Dat neemt niet weg dat veel bedrijven positief naar de toekomst kijken nu we de coronacrisis stilaan onder controle krijgen.” stelt Han Sijssens, Commercieel Directeur van Intrum, vast. “De coronacrisis heeft bedrijven ertoe aangezet om aan zelfreflectie te doen en nieuwe manieren van werken te introduceren. Behalve de versnelde acceptatie van thuiswerken en de digitale transformatie, zien wij een grotere aandacht voor bescherming van de cashflow.”
Om de Covid-19 crisis te overleven, hebben mkb-bedrijven het afgelopen jaar hoofdzakelijk de digitalisering van hun bedrijf versneld (36%), leveranciers gevraagd om hen langere betaaltermijnen dan normaal te verlenen (34%) en hebben ze uitstel aangevraagd voor hun maandelijkse leningsverplichtingen (25%).
Grote ondernemingen schrapten vaker strategische investeringen (23%), ontsloegen vaker personeel (20%) en verkochten bijna drie keer (16%) zo vaak activa om cash vrij te maken ten opzichte van mkb-bedrijven (6%).
Vernieuwde aandacht voor cashflow beveiliging
Zes op tien Nederlandse financieel verantwoordelijken (66%) maken zich grote zorgen over de cashflow van hun onderneming in de nabije toekomst. “Niet toevallig is één van de belangrijkste strategische prioriteiten voor Nederlandse bedrijven om in 2021 de liquiditeit en cashflow verbeteren.” zegt Sijssens. “Nu de ondersteunende maatregelen van de overheden wegvallen, moeten bedrijven opnieuw op eigen benen staan. Bedrijven die in staat zijn om hun liquiditeit goed op orde te hebben, zullen sterker uit de coronacrisis komen, terwijl de bedrijven die hun cashreserves in snel tempo opbranden in hun voortbestaan worden bedreigd.”
Onderzoek
Intrum publiceert al sinds 1998 jaarlijks het European Payment Report. Dit is de 6e jaarlijkse editie van het European Payment Report voor Nederland. Dit rapport geeft een overzicht van de betalingsrisico’s op landniveau. Het rapport is gebaseerd op een onderzoek dat gelijktijdig is uitgevoerd in 29 Europese landen tussen 26 januari en 16 april. In totaal hebben 11.187 bedrijven in 11 bedrijfstakken in Europa deelgenomen aan het onderzoek. In Nederland namen 501 bedrijven deel aan het onderzoek. De inhoud van het rapport is ontwikkeld door Intrum in samenwerking met Longitude, een gespecialiseerd marktonderzoeksbureau.
Bron: Intrum