Twee op de tien finance professionals (18%) gebruiken geen tools voor debiteurenbeheer. Dat blijkt uit de FinTech Barometer, het jaarlijkse onderzoek van Creditmanagement Software Specialist Onguard, waarvoor 304 CFO’s, financieel managers en financieel medewerkers zijn ondervraagd. Dat is zonde, want bijvoorbeeld het gebruik van pen en papier voor debiteurenbeheer is erg foutgevoelig. Dertien procent zet een programma zoals Excel, Numbers of Google Sheets in. 21 procent maakt al wel gebruik van speciale debiteurenbeheer software.

Tools verbeteren credit managementproces

Dankzij de inzet van software voor debiteurenbeheer kan het credit managementproces van organisaties een flinke verbeterslag maken. Momenteel ondervinden finance professionals namelijk nogal wat uitdagingen in dat proces. Waar zij vooral tegenaan lopen, is het verkrijgen van toegang tot de juiste risico-informatie (21%). Daarnaast zien zij de onzekere economische omstandigheden (19%) als een uitdaging en ook verloopt het samenwerken met externe instanties (16%), zoals incassobureaus, helaas niet altijd soepel.

Real-time inzicht kent uitdagingen

Ook in de overgang naar real-time rapportage lopen finance professionals tegen uitdagingen aan. Zo geeft achttien procent aan dat de organisatiestructuur nog niet klaar is voor real-time rapportage. Daarnaast is het niet altijd gemakkelijk om genoeg kapitaal vrij te maken: dertien procent stelt dat het automatiseren van het credit managementproces grote investeringen vereist, die momenteel niet beschikbaar zijn. Verder geeft elf procent aan dat kwesties rondom databeveiliging en compliance een belemmering vormen bij de toegang tot alle organisatiegegevens. Er is dus nog genoeg werk aan de winkel voordat finance professionals kunnen profiteren van de voordelen van real-time rapportage en inzicht.

Adriaan Kom, managing director bij Onguard: “De economie trekt weer iets aan en dat resulteert in minder financiële onzekerheid voor organisaties. Maar dit betekent niet dat credit management minder belangrijk zal worden. Effectief debiteurenbeheer is nu eenmaal altijd noodzakelijk om financieel gezond te kunnen werken. Het is dus belangrijk dat finance professionals goed in kaart brengen tegen welke obstakels zij op het gebied van debiteurenbeheer aanlopen en hoe deze obstakels weggenomen kunnen worden. Dat zal niet van de ene op de andere dag verholpen zijn, maar zorgt er hopelijk wel voor dat het credit managementproces steeds efficiënter wordt. Om zo de financiële gezondheid de prioriteit te geven die het verdient.”

Bron: Creditexpo.nl