Iedereen in Nederland is verplicht een zorgverzekering te hebben. Vanaf 2010 zien we een groeiende groep mensen die de premie voor hun zorgverzekering niet kunnen betalen.
Deze mensen moeten vervolgens niet alleen de achterstallige premie terugbetalen, maar de overheid heft ook een heel hoge boete van 25 procent over de achterstallige betalingen. Deze zorgverzekeringsboete helpt mensen alleen nog maar verder de schulden in. GroenLinks vraagt minister Schippers vandaag in debat dan ook deze boete af te schaffen.
Afgelopen week luidde de adviesraad Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) de noodklok: het complexe toeslagensysteem draagt bij aan de schuldenproblematiek van ‘kwetsbare’ Nederlanders. Ook in de zorg zien we het probleem van oplopende schulden. Met de zorgverzekeringsboete jaagt de overheid mensen alleen maar dieper in de schulden in, in plaats van ze te helpen uit die schulden te komen.
Corinne Ellemeet: “Het gaat hier om mensen die vaak al in een moeilijke situatie zitten. De grootste groep die te maken krijgt met deze zorgverzekeringsboete zit bijvoorbeeld in de bijstand. Deze mensen moeten geholpen in plaats van gestraft worden. Daarom vind ik dat de zorgverzekeringsboete afgeschaft moet worden.”
Ook vindt GroenLinks het huidige toeslagensysteem, waarin kosten gestapeld worden, onnodig ingewikkeld. Daarom vraagt Ellemeet de minister te onderzoeken op welke wijze dit systeem effectiever ingericht kan worden. Tot slot vraagt Ellemeet om te onderzoeken of een lagere inkomens polis ingevoerd kan worden met een lager eigen risico voor mensen die recht hebben op zorgtoeslag en tot 130 procent van het minimum inkomen verdienen.
Ellemeet: “Doordat het systeem zo ingewikkeld is, kent het nu alleen maar verliezers. Het systeem moet er zijn voor de mensen in plaats van andersom.”
Bron: Groenlinks