Een goed voornemen, 8 op de 10 Nederlanders hebben er ook dit jaar een of meerdere. ‘Minder druk maken’ is als meest genoemde goede voornemen de nieuwe nummer 1, gevolgd door ‘meer sporten/meer bewegen’ en ‘afvallen’. Een kwart van de Nederlanders vindt 1 januari het beste moment om te starten met een goed voornemen, de helft heeft geen voorkeur. Voor hen is elke dag een goede dag voor een goed voornemen. Het digitale tijdperk maakt het starten van goede voornemens makkelijker, maar over het volhouden zijn de meningen verdeeld. Dit blijkt uit het jaarlijkse Goede Voornemens onderzoek van ING.
Duurzamer leven is opvallende stijger
Op de vraag welk goede voornemen het belangrijkst is, wordt ‘afvallen’ net als voorgaande jaren het vaakst genoemd. Vrouwen noemen voor 2019 vaker de voornemens ‘minder druk maken’, ‘meer tijd voor mezelf maken’ en ‘beter voor mezelf opkomen/vaker nee zeggen’, terwijl mannen vaker ‘stoppen met roken’ noemen. Ten opzichte van voorgaande jaren wordt ‘duurzamer leven / milieu minder belasten’ nu vaker genoemd, dit goede voornemen stijgt van 7% naar 12%.
In 2018 was het lastig om vol te houden
Bij het volhouden van goede voornemens kan een steun in de rug nèt het verschil maken. Mensen met goede voornemens zeggen het vaakst (37%) dat ze de steun van hun partner nodig hebben om hun goede voornemens vol te houden. Op afstand gevolgd door steun van familie (8%), vrienden (4%) en een financiële stok achter de deur (4%). Het bleek in 2018 een lastig jaar; bijna een kwart (23%) heeft de goede voornemens niet vol kunnen houden. In 2016 en 2017 was dit 19%.
Nooit te laat voor een goed voornemen
Van degenen die een goed voornemen hadden voor 2018 is bijna twee derde (65%) hier later dan 1 januari mee gestart. De twee populairste alternatieve momenten om hiermee te beginnen, zijn het begin van de lente en na de zomervakantie. Zestigplussers zijn hun goede voornemens vaker gestart aan het begin van de lente, degenen jonger dan 50 startten juist vaker na de zomervakantie. Goede voornemens die ná 1 januari zijn gestart, gingen voornamelijk over verbetering van de gezondheid.
Digitale hulp, of van de regen in de drup?
De groep die het starten van goede voornemens in de huidige digitale wereld als makkelijker ervaart (27%), is beduidend groter dan de groep die het juist moeilijker (11%) vindt. Over het volhouden van de goede voornemens zijn de meningen verdeeld. De groep die het lastiger vindt om in de digitale wereld de voornemens vol te houden is vrijwel even groot als de groep die het makkelijker vindt. Het gemak zit ‘m in de motiverende werking (53%) van digitale middelen of het bieden van een geheugensteuntje (51%). Degenen die het juist moeilijker vinden, noemen de continue prikkels (55%) en de afleiding (50%) die digitale middelen geven. Vooral vrouwen (63%) hebben er meer moeite mee om goede voornemens vol te houden, doordat digitale middelen continu prikkels geven. Bij mannen is dit 47%.
Bron: ING