MKB-Nederland en VNO-NCW zijn positief over de maatregelen die staatssecretaris Vijlbrief van Financiën vandaag in een brief aan de Tweede Kamer aankondigt met betrekking tot de (problematische) belastingschulden die ondernemers gedurende de coronacrisis hebben opgebouwd. Zo juichen zij toe dat Belastingdienst en Douane zich bij saneringsakkoorden van in de kern gezonde bedrijven soepeler gaan opstellen en hun preferente positie in dit soort gevallen opgeven. Dat vergroot de kans op succes van zo’n akkoord, aldus de ondernemersorganisaties. Goed nieuws is dat ruim de helft van de totale belastingschuld van ondernemers inmiddels al is terugbetaald.
Versoepeld beleid belastingschulden
Normaal gesproken stemt de Belastingdienst pas in met een saneringsakkoord als het te ontvangen deel van de belastingschuld ten minste het dubbele percentage bedraagt van wat aan concurrente schuldeisers op hun vorderingen wordt uitgekeerd. Door de soepeler opstelling wordt het offer dat private schuldeisers moeten brengen kleiner en hun deelname aan een saneringsakkoord naar verwachting aantrekkelijker. Een saneringsakkoord om een bedrijf te redden, komt in principe pas tot stand als alle schuldeisers bereid zijn een deel van hun vordering kwijt te schelden. Belastingdienst en Douane passen dit versoepelde beleid toe van 1 augustus 2022 tot en met 30 september 2023.
Extra uitstel
Goed is ook dat het kabinet oog heeft voor ondernemers die corona-uitstel hebben gekregen maar niet onmiddellijk weer aan hun nieuwe – met ingang van 1 oktober – betalingsverplichtingen aan de Belastingdienst kunnen voldoen, aldus MKB-Nederland en VNO-NCW. Om te voorkomen dat deze bedrijven alsnog kopje onder gaan, kunnen zij – weliswaar onder strikte voorwaarden – alsnog uitstel aanvragen. Deze tijdelijke versoepeling van het reguliere uitstelbeleid geldt tot en met 31 januari 2022.
Het was al langer bekend dat ondernemers die gedurende de coronacrisis schulden bij de fiscus hebben opgebouwd, pas met ingang van 1 oktober 2022 moeten beginnen met aflossen en daarvoor 60 maanden de tijd hebben. MKB-Nederland en VNO-NCW, die steeds voor zo’n langere periode van aflossing hebben gepleit, gaan ervan uit dat veruit de meeste ondernemers hiermee geholpen zijn, nu de economie weer aantrekt en de beperkingen voor veruit de meeste bedrijven zijn opgeheven.
Motie
Met de nu aangekondigde maatregelen doet het kabinet iets extra’s voor de relatief kleine groep bedrijven die in de kern gezond zijn, maar problematischer schulden hebben. Volgens de ondernemersorganisaties is voor die groep echter meer nodig; zo moet het eenvoudiger worden om te stoppen en moet worden voorkomen dat ze bij faillissement van hun bedrijf ook privé alles kwijtraken. De Tweede Kamer heeft hierover vorige week een motie aangenomen, die het kabinet vraagt om voor het einde van het jaar met een actieplan te komen.
Vijlbrief schrijft in zijn brief dat een groep van 376.000 bedrijven een totaalbedrag van € 41,9 miljard aan belastingen heeft uitgesteld. Daarvan stond op 29 september nog € 19,7 miljard open bij 274.000 ondernemers.
Bron: MKB Nederland